HAK certificeert ook rode bieten en boerenkoool ‘On the way to PlanetProof’

9 oktober 2020

Beeld: HAK

HAK wil in 2021 alle zomer- en wintergroenten en peulvruchten ‘On the way to Planetproof’ gecertificeerd hebben. Dit is een onafhankelijk keurmerk dat eisen stelt op het gebied van afval, watergebruik en bodem, maar geen biologische landbouw vereist. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land. Eerder al kregen de HAK rode kool en HAK spinazie het duurzaamheidscertificaat.

Net als bij rode kool en spinazie compenseert HAK ook nu weer de extra kosten voor de telers. Voor On the way to PlanetProof rode bieten en boerenkool betaalt HAK respectievelijk 7% en 14% meer. Naast deze beloning voor duurzame gecertificeerde teelt richt de samenwerking met de gecontracteerde telers zich ook meer en meer op de uitdaging hoe zij in dit geval rode bieten- en boerenkoolrassen op natuurlijke wijze nog weerbaarder kunnen krijgen tegen ongedierte, droogte en bijvoorbeeld overtollige neerslag. Dat zijn uitdagingen die vooral spelen bij duurzame teelt, waarbij niet meer als vanzelfsprekend kunstmatige middelen ingezet mogen worden. De On the way to PlanetProof gecertificeerde boerenkool in glazen HAK pot staat al in de winkel. De eerste On the way to PlanetProof rode bieten zijn beschikbaar vanaf half november.

Vitaliteit van het gewas

Teler Pieter Verschure uit Aarle Rixtel die zelf al veel ervaring had met duurzame teelt, maar dan in de sierteelt, licht die uitdagingen toe: “Los van de meerkosten, was voor ons de overgang naar het On the way to PlanetProof schema voor rode biet en boerenkool inmiddels geen grote hobbel meer. Zo zijn we al jaren bezig om uit te vinden hoe we de bodem het beste van natuurlijke mest kunnen voorzien. Tuincompost betrekken we uit de nabije omgeving en sinds dit jaar krijgen we van Staatsbosbeheer gras uit hun verschralinggebieden. Zij maaien het gras en voeren het af om hun grond te verschralen en natuur te ontwikkelen. Het is een win-win situatie. Zij ontwikkelen extra natuur en wij verrijken onze teeltgrond ermee. Ook nemen we bladmonsters in plaats van bodemmonsters waardoor we een beter beeld krijgen wat de bladgroenten aan voedingsstoffen nodig hebben. Alles is gericht op de vitaliteit van ons gewas.”

Bron: HAK

Altijd op de hoogte blijven?