Na een eerste proef in 2018 laat groentefabrikant HAK dit jaar opnieuw kikkererwten telen in Zeeuws-Vlaanderen. Het doel is om meer kennis te vergaren over de condities waaronder grootschalige teelt van kikkererwten in Nederland mogelijk zou kunnen zijn.

De eerste proef, die in de zomer van 2018 startte, was dankzij de droge en warme zomer opvallend succesvol. De opbrengst kwam uit op 3500 kilo, zo’n 15% boven de gemiddelde opbrengst. HAK werkt voor deze experimenten samen met teler Peter Risseeuw en peulvruchtenleverancier Termont en Thomaes uit Zeeuws-Vlaanderen.

Nederlandse kikkererwt

Risseeuw plantte dit jaar twee hectare van deze normaliter alleen in het buitenland groeiende peulvruchtensoort. Volgens hem ziet het er positief uit, maar nog iets te vroeg om te kunnen zeggen of teelt op grotere schaal mogelijk is: “We zijn nog volop aan het leren en weten nog niet goed hoe de plant zal reageren op meer vocht of lagere temperaturen, iets waar de kikkererwt erg gevoelig voor is. We zaaien nu een ras wat Canadese telers gebruiken, maar het kan best zijn dat kikkererwtenrassen uit andere landen betere resultaten opleveren, bijvoorbeeld in een natte Hollandse zomer. Ook hebben we tijdens de eerste proef een aantal dingen ontdekt die we dit jaar willen toepassen.”

Van buitenlands naar lokaal

HAK experimenteert al langer met ‘buitenlandse’ bonensoorten in Zeeuws-Vlaanderen. Met name de teelt van rode kidneyboon is behoorlijk succesvol, zegt Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw bij HAK. “Zoveel mogelijk lokale teelt is een van de pijlers onder onze duurzaamheidsaanpak genaamd ‘De Groene Keuken van HAK’. Daarom zijn we nauw betrokken bij het experimenteren met nieuwe peulvruchten van eigen bodem.”

Altijd op de hoogte blijven?