HAK opent nieuwe, flexibele stazakkenfabriek

HOOGEBOOM HAK

Groentefabrikant HAK heeft een nieuwe fabriek in gebruik genomen in het Brabantse Giessen. De nieuwe, flexibele productielijn is in staat volautomatisch stazakken van verschillende formaten en met verschillende producten af te vullen.

De nieuwe fabriek is bedoeld voor stazakken variërend van 100 ml tot 2 liter, dus porties voor 1 persoon tot grootverbruik voor professionele keukens. Onder andere bonenmixen, sauzen, soepen schotels en groentemixen kunnen met de stazakkenlijn worden afgevuld.

First mover

HAK ceo Timo Hoogeboom spreekt van een in de markt unieke, technologisch geavanceerde fabriek: “We zijn de eerste in de markt met deze technologie en kunnen opschalen naar serieuze volumes en talloze product-markt combinaties. Dat geeft ons naast first mover in de markt eveneens de mogelijkheid om cost leader te worden.”

Nieuwe koers

De nieuwe fabriek is een belangrijke stap in de aangepaste strategische koers die HAK in 2012 heeft ingezet. Steeds meer consumenten hebben behoefte aan vers voedsel, wat bij de groentefabrikant tot heroverweging van het assortiment heeft geleid. Zo stapte HAK in in 2017 in koelverse groenten via de overname van Peter van Halder Grootverbruik uit Den Bosch. De bonen in stazak zijn eind 2015 verschenen, en zijn vooral onder een jong publiek populair. Sindsdien verkocht HAK, die tot voor kort de stazakken met bonen liet afvullen bij een externe leverancier, al meer dan 12 miljoen zakken, goed voor zo’n €15 miljoen omzet.

Lees ook
Proceslijntje van HAK

Proceslijntje van HAK

Eind 2018 opende HAK in Giessen een gloednieuwe fabriek voor stazakken. De vergaand geautomatiseerde vul- en verpakkingslijn moest veel formaten en recepturen aankunnen. Het ontwerp was niet eenvoudig, en voor HAK een leerproces. ‘Producten gedragen zich anders dan gedacht.’ Een robot plaatst in één keer stazakken op een tray,...

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

HAK stopt klassiekers in 0%-jasje

Groentefabrikant HAK speelt in op de wensen van de moderne consument en voegt daarom vier producten toe aan de 0%-lijn. Deze klassiekers met groente en peulvruchten bevatten geen toegevoegde suiker en zout. HAK maakt vier klassiekers verkrijgbaar als 0%-variant. Rode kool met appel, rode bieten, bruine bonen en witte bonen in tomatensaus zijn vanaf...

Helmond steekt miljoenen in stimulering voedselindustrie

Helmond steekt miljoenen in stimulering voedselindustrie

Investeren in de (high-tech) agrifoodsector loont, zo hebben gemeenten als Ede en Wageningen al bewezen. Ook de gemeente Helmond wil nu een flinke som geld steken in de ontwikkeling van een Food Tech Park dat de voedselindustrie in de stad moet stimuleren. Dit jaar start de bouw van een nieuwe hal met 3500 vierkante meter bedrijfsruimte voor ondernemers...