HAK schaalt Nederlandse bonenteelt op

28 augustus 2020

HAK meldt dat het de oogst van lokale kidneybonen verdubbelde ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf wil de teelt en verwerking van Nederlandse bonen de komende jaren wil opschroeven.

Zeeuws-Vlaanderen

HAK groeide dit jaar een kwart van de benodigde kidneybonen in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is dubbel zo veel als vorig jaar. 2018 was het eerste oogstjaar, na een aantal jaren van proeven. Naast de traditionele bruine bonen en kapucijners blijken ook de kidneybonen goed te gedijen op de Zeeuwse klei. HAK stelt dat de kidneybonen net zo goed zijn als bonen uit de Verenigde Staten, waarvandaan ze normaal gesproken komen. Normaal gesproken zijn de bonen uit de Verenigde Staten goedkoper, omdat ze daar een hogere opbrengst per hectare hebben. HAK meldt dat het de lokale bonen, ook met een hogere kostprijs, voorrang geeft, mits de kwaliteit dat toestaat.

Lokaal

“Wij halen op dit moment al minimaal 85% van onze groenten en peulvruchten van dichtbij, dat wil zeggen binnen een straal van 125 km van de fabriek in Giessen”, zegt Marko Wolthuis, fieldman en agrotechnoloog van HAK. “En ons streven is ook zoveel mogelijk van de exotische bonensoorten hier te telen. Dat we nu al binnen vijf jaar na aanvang van de eerste testen 25% van onze kidneybonen uit Nederland halen, sterkt ons in de gedachte dat we de door ons zo gewilde lokale teelt verder kunnen gaan opschalen. Maar voorzichtigheid is geboden, we blijven afhankelijk van moeder natuur.”

Regen bleef uit

Teler Tonny de Koeijer, die inmiddeld vijf jaar met HAK samenwerkt, verwacht een oogst van enkele tientallen tonnen. “De start was dit jaar echter wel lastig. Door het uitblijven van regen in het voorjaar konden we namelijk pas in mei gaan zaaien. Alle gewassen, en dat geldt zeker ook voor de kidneybonen, hebben op z’n tijd voldoende water nodig. Vooral voldoende vocht tijdens de zaaiperiode is heel belangrijk. Als de zaadjes gekiemd zijn, hun kopjes boven de grond komen en er valt af en toe wat regen dan is er een basis voor een mooie teelt. Beregenen in Zeeland is lastig vanwege een gebrek aan voldoende zoet water. Maar als je zoals dit jaar in mei en juni dan eenmaal regen hebt gehad, dan komt het toch wel weer goed. Het ras kidneybonen dat we gebruiken heeft daarna niet meer zo veel last van de droogte, ook als die zoals nu langere tijd aanhoudt. En dat is overigens het mooie aan alle bonensoorten: ze hebben maar weinig water nodig”.

Bron: HAK

Altijd op de hoogte blijven?