Handelaar verkocht inktvis als octopus om de markt toch tevreden te stellen

Octopus_pixabay

Foto: Pixabay

Wat is het grootste verschil tussen een inktvis en een octopus? De prijs. Octopus is duurder, dan inktvis.

Omdat de twee vissoorten op elkaar lijken, is het niet verwonderlijk dat de goedkopere soort verkocht wordt als de duurdere. Een Amerikaanse vishandelaar verkocht stelselmatig inktvis als octopus. Dat leverde hem in totaal een frauduleuze omzet op van ruim $1,1 miljoen.

De fraude kwam aan het licht en de handelaar moest voor de rechter verschijnen De visverwerker gaf toe sinds 2011 minstens 113.000 pound (ruim 51.000 kilo) inktvis tot octopus omgekat te hebben en ook vervalste certificaten afgegeven te hebben. Zijn verweer is bijzonder. Octopus klinkt nog lekkerder dan inktvis. Daarom zou de fraude niet bedoeld zijn geweest om er stiekem meer geld mee te verdienen. De handelaar wilde vooral aan de vraag van consumenten voldoen, terwijl er sprake is van schaarste.

De vraag naar zowel inktvis als octopus stijgt, maar vooral de octopusvangsten blijven achter bij de vraag. Kweek is nog geen succes en bovendien een ethisch vraagstuk. Wat doe je dan als bedrijf, met wel inktvis maar geen octopus in je koeling en geen mens die het verschil ziet? Het zijn allebei zeedieren met 8 tentakels, met inktzakjes en een unieke textuur - van mals tot rubberig.

Of de rechter die verdediging van de handelwijze kan billijken, is nog maar de vraag. De octopusfraude kan de fraudeur 5 jaar gevangenisstraf en $250.000 boete kosten.

Op dit moment maakt de prijs van inktvis een prijsspurt. Het prijsverschil tussen octopus en inktvis is op dit moment maar $0,45. De prijzen van inktvis stegen de afgelopen maanden met 55%, terwijl die van octopus nagenoeg gelijk bleven.

Foodlog

Lees ook
Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vissoort identificeren met nieuwe DNA-database

Vis verkopen als een duurdere vissoort, vaak in versneden en dus onherkenbare vorm. Het komt voor. Om deze vorm van fraude tegen te gaan ontwikkelde het Belgische Instituut van Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) een tool waarmee het DNA van de vis bepaald kan worden.

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.

Een derde van alle kruidenpreparaten is vervalst

Een derde van alle kruidenpreparaten is vervalst

Bijna een derde van alle kruidenpreparaten die wereldwijd over de toonbank gaan, bevat niet de kruiden die op het etiket staan. Dat ontdekten Roemeense onderzoekers,schrijft FoodNavigator. De wetenschappers namen bijna 6.000 kruidenpreparaten onder de loep, uit 37 verschillende landen. Denk aan gedroogde kruiden, theeën, essentiële...