Handelaar verkocht inktvis als octopus om de markt toch tevreden te stellen

Octopus_pixabay

Foto: Pixabay

Wat is het grootste verschil tussen een inktvis en een octopus? De prijs. Octopus is duurder, dan inktvis.

Omdat de twee vissoorten op elkaar lijken, is het niet verwonderlijk dat de goedkopere soort verkocht wordt als de duurdere. Een Amerikaanse vishandelaar verkocht stelselmatig inktvis als octopus. Dat leverde hem in totaal een frauduleuze omzet op van ruim $1,1 miljoen.

De fraude kwam aan het licht en de handelaar moest voor de rechter verschijnen De visverwerker gaf toe sinds 2011 minstens 113.000 pound (ruim 51.000 kilo) inktvis tot octopus omgekat te hebben en ook vervalste certificaten afgegeven te hebben. Zijn verweer is bijzonder. Octopus klinkt nog lekkerder dan inktvis. Daarom zou de fraude niet bedoeld zijn geweest om er stiekem meer geld mee te verdienen. De handelaar wilde vooral aan de vraag van consumenten voldoen, terwijl er sprake is van schaarste.

De vraag naar zowel inktvis als octopus stijgt, maar vooral de octopusvangsten blijven achter bij de vraag. Kweek is nog geen succes en bovendien een ethisch vraagstuk. Wat doe je dan als bedrijf, met wel inktvis maar geen octopus in je koeling en geen mens die het verschil ziet? Het zijn allebei zeedieren met 8 tentakels, met inktzakjes en een unieke textuur - van mals tot rubberig.

Of de rechter die verdediging van de handelwijze kan billijken, is nog maar de vraag. De octopusfraude kan de fraudeur 5 jaar gevangenisstraf en $250.000 boete kosten.

Op dit moment maakt de prijs van inktvis een prijsspurt. Het prijsverschil tussen octopus en inktvis is op dit moment maar $0,45. De prijzen van inktvis stegen de afgelopen maanden met 55%, terwijl die van octopus nagenoeg gelijk bleven.

Foodlog

Lees ook
Een derde van alle kruidenpreparaten is vervalst

Een derde van alle kruidenpreparaten is vervalst

Bijna een derde van alle kruidenpreparaten die wereldwijd over de toonbank gaan, bevat niet de kruiden die op het etiket staan. Dat ontdekten Roemeense onderzoekers,schrijft FoodNavigator. De wetenschappers namen bijna 6.000 kruidenpreparaten onder de loep, uit 37 verschillende landen. Denk aan gedroogde kruiden, theeën, essentiële...

Verdachte aangehouden voor frauduleuze eiwitexport

Verdachte aangehouden voor frauduleuze eiwitexport

De NVWA heeft afgelopen maandag een 49-jarige man uit Zuid-Oost Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van het in strijd met de regelgeving exporteren van dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië. Daarnaast zou hij papieren hebben vervalst om te doen lijken of de producten in Europa bleven. De verdachte was met zijn bedrijven vermoedelijk...

Europese operatie onderschept €100 miljoen aan illegale levensmiddelen

Europese operatie onderschept €100 miljoen aan illegale levensmiddelen

Tijdens operatie OPSON VIII, die in april werd afgesloten, is voor meer dan €100 miljoen aan potentieel gevaarlijk voedsel en drank onderschept. Dat heeft Europol bekend gemaakt. Tot nu toe werden 672 mensen gearresteerd.