Harde voeding verzadigt meer

WAGENINGEN - Wie harde voedingsmiddelen eet en flink moet kauwen, eet over de gehele dag gezien minder. Harde producten kunnen dus bijdragen aan een lagere energie-inname.

Dat betogen Wageningse onderzoekers in Plos One. Ze stellen dat de lagere energie-inname niet tussendoor of bij de volgende maaltijd werd gecompenseerd. Ze menen dat dat samenhangt met verschillen in de voedselverwerking in de mond door de hardheid van het product.

Uit eerdere onderzoeken naar verzadiging was ook al gebleken dat er een relatie is tussen de tijd dat het eten in aanraking is met de mond en het verzadigende effect. Vaste producten verzadigen daarom meer dan vloeistoffen. Soep, dat met een lepel wordt gegeten, verzadigt weer meer dan bijvoorbeeld frisdrank dat uit een glas gedronken wordt.

Voor het onderzoek, onder leiding van Dieuwerke Bolhuis, werden 50 Chinezen onderzocht in een crossover studie. Producten met een harde textuur werden gegeten met kleinere hapjes, de voeding was per gram langer in de mond en er werd per gram voeding meer gekauwd.

De harde hamburger zorgde voor een 9 procent (30 gram) lagere inname vergeleken met de zachte hamburger, de harde rijstsalade leidde tot een 17 procent (33 gram) lagere inname dan de zachte salade. In totaal zorgde de lunch met harde producten tot een 13 procent (388 kJ) lagere energie-inname dan de lunch met zachte producten.

Hoeveel er bij de avondmaaltijd gegeten werd, was onafhankelijk van of de 'harde lunch' of de 'zachte lunch' geconsumeerd was.

Enkele van de betrokken onderzoekers zijn werkzaam bij het Nestlé Research Centre.

Lees ook:

Vet eten schaadt signalering verzadiging (20 september 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over verzadiging

Meer over
Lees ook
Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Britse wetenschappers namen de resultaten van 29 bestaande artikelen samen. Over het algemeen bewijst het onderzoek dat vast en viskeus eten beter vult dan vloeibaar en weinig viskeus eten. Er zijn echter veel uitzonderingen en onderzoeken zonder significante conclusie, dus is er geen simpele of eenduidige conclusie te trekken.

Eindelijk bewezen: vezels vullen, calorieën niet

Eindelijk bewezen: vezels vullen, calorieën niet

Het gevoel dat je vol zit hoeft niet te betekenen dat je een volle maag hebt. WUR-promovendus Guido Camps onderzocht het verschil tussen vol voelen en vol zitten. Door Gerda Bassa - Foodlog Voedingsdeskundige Guido Camps, bekend geworden als finalist van 'Heel Holland Bakt', promoveerde aan de Universiteit van Wageningen op het verschil tussen vol voelen...

‘Peulvrucht verzadigt meer dan vlees’

Plantaardige eiwitten (afkomstig van bonen en erwten) verzadigen meer dan dierlijke eiwitten (afkomstig van kalfsvlees en varkensvlees). Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen. Het verschil zou niet zozeer met de soort eiwit te maken hebben maar meer met het hogere vezelgehalte van de peulvruchten. In een onderzoek kregen 43 proefpersonen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld, meldt Foodnavigator. De burger kon bestaan uit bonen en erwten (in 2 varianten: met een hoog en met een laag eiwitgehalte) of uit een eiwitrijke vleesvariant met kalfs- en varkensvlees. In...