Harde voeding verzadigt meer

18 april 2014

WAGENINGEN - Wie harde voedingsmiddelen eet en flink moet kauwen, eet over de gehele dag gezien minder. Harde producten kunnen dus bijdragen aan een lagere energie-inname.

Dat betogen Wageningse onderzoekers in Plos One. Ze stellen dat de lagere energie-inname niet tussendoor of bij de volgende maaltijd werd gecompenseerd. Ze menen dat dat samenhangt met verschillen in de voedselverwerking in de mond door de hardheid van het product.

Uit eerdere onderzoeken naar verzadiging was ook al gebleken dat er een relatie is tussen de tijd dat het eten in aanraking is met de mond en het verzadigende effect. Vaste producten verzadigen daarom meer dan vloeistoffen. Soep, dat met een lepel wordt gegeten, verzadigt weer meer dan bijvoorbeeld frisdrank dat uit een glas gedronken wordt.

Voor het onderzoek, onder leiding van Dieuwerke Bolhuis, werden 50 Chinezen onderzocht in een crossover studie. Producten met een harde textuur werden gegeten met kleinere hapjes, de voeding was per gram langer in de mond en er werd per gram voeding meer gekauwd.

De harde hamburger zorgde voor een 9 procent (30 gram) lagere inname vergeleken met de zachte hamburger, de harde rijstsalade leidde tot een 17 procent (33 gram) lagere inname dan de zachte salade. In totaal zorgde de lunch met harde producten tot een 13 procent (388 kJ) lagere energie-inname dan de lunch met zachte producten.

Hoeveel er bij de avondmaaltijd gegeten werd, was onafhankelijk van of de 'harde lunch' of de 'zachte lunch' geconsumeerd was.

Enkele van de betrokken onderzoekers zijn werkzaam bij het Nestlé Research Centre.

Lees ook:

Vet eten schaadt signalering verzadiging (20 september 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over verzadiging

Altijd op de hoogte blijven?