Haribo stopt met ‘racistische’ drop

BONN - Haribo haalt in Zweden en Denemarken de traditionele Skipper Mix uit de handel. Klanten hebben geklaagd dat enkele dropjes racistisch zouden zijn.

Het gaat om de dropjes in de vorm van Aziatische, Afrikaanse en Indiaanse maskers. De laatste tijd circuleren er op social media steeds meer klachten, omdat de maskers stereotyperingen zouden zijn. Dat melden Zweedse en Deense media.

Nu de klachten bleven aanhouden, heeft de Duitse fabrikant besloten te stoppen met de historische dropjes, in zowel Zweden als Denemarken.

'Tijd voor verandering'

“Het is een zeer oud product, uit 1943, dus nu is het tijd om het te veranderen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. “Ik zie geen reden om drop die kan worden opgevat als beledigend, in het assortiment te houden.”

Eerst was het de bedoeling om alleen de als racistisch bestempelde dropjes uit de zakken te halen en de Skipper Mix te blijven verkopen. Recentelijk werd toch besloten de hele mix uit de verkoop te halen.

'Laf gedrag'

Bij anderen viel deze beslissing van Haribo niet in goede aarde. Op een Zweedse facebook-pagina werd al opgeroepen tot een boycot van Haribo, vanwege ‘slappe knieën’ en ‘laf gedrag’.

Volgens Haribo is de Skipper Mix bedoeld als zeemansreis, waarbij de zeeman van over de hele wereld souvenirs meenam.

Lees ook: