Hartstichting ontevreden over zoutreductie

Hartstichting biedt petitie aan

De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer. Ook konden politici hun eigen bloeddruk laten meten.

De Hartstichting doet de oproep, omdat staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeeft dat de ambities uit de deal bij lange na niet gehaald worden. Ook de voedingsmiddelenindustrie, die mee tekende voor het akkoord, zet nog onvoldoende door.

In 2014 spraken de partijen af om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Een van de doelstellingen is een maximale zoutinname van 6 gram per dag. Onderzoeksinstituut RIVM berekende, dat door het akkoord in het meest gunstige scenario 7,8 gram wordt gehaald. De Hartstichting vindt dat de industrie te kleine stappen zet. Daarom dringt de stichting bij de politiek aan op significante stappen: zowel een aanscherping van de huidige afspraken, als een verbreding naar meer producten.

Carolien Martens, adviseur bij de Hartstichting: “Een lunch bestaande uit 3 volkoren boterhammen belegd met ham, kaas en eiersalade met een groentesoep erbij, levert al meer dan 4 gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Ons dagelijks eten is dus simpelweg te zout. Wij willen dat de politiek er alles aan doet om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Zij moeten Blokhuis aanspreken om de afgesproken ambities van het akkoord wél te halen. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten in bewerkte voeding moet verder omlaag. Dat is hard nodig om het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen.”

Volgens de Hartstichting krijgen Nederlanders gemiddeld 8,5 gram zout per dag binnen, vaak ongemerkt: 80% van onze dagelijkse zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, vlees(producten), kaas, soep, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Te veel zout in voeding kan leiden tot een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als de dagelijks zoutinname van de Nederlandse bevolking met 1/3 vermindert, daalt de bloeddruk met 2 mmHg. Hiermee kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen.

 

Thema's
Lees ook
Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Onderzoek Consumentenbond | Kruidenmixen bevatten weinig kruiden

Zakjes en potjes kruidenmix bevatten weinig en kruiden en specerijen en juist veel goedkope opvullende ingrediënten zoals zout, (paneer)meel, suiker of groentepoeder. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

‘Lekker moet lekker blijven’

‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. De grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie.  VBZ - de lekkerste branche van Nederland, volgens hun website, zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie,...