HAS Hogeschool benoemt Fred van de Velde van NIZO als nieuwe lector

16 oktober 2017

Fred van de Velde, Group Leader en Principal Scientist Protein Functionality bij NIZO, is sinds 1 oktober 2017 de nieuwe lector van het lectoraat Eiwittransitie in voeding van HAS Hogeschool. Het lectoraat heeft als primair doel bij te dragen aan de eiwittransitie in Nederland met een focus op plantaardige eiwitten, maar kijkt ook breder naar wereldwijde toepasbaarheid.

Fred is sinds 3 jaar vanuit NIZO voor 1 dag in de week bij HAS Hogeschool gedetacheerd. In die periode heeft hij onder meer het SIA-RAAK project PULSE opgezet en gestart. Dit project richt zich op het vergroten van het aandeel van plantaardige eiwitten in onze voeding door het verbeteren van de functionaliteit van eiwitten uit peulvruchten.

Toenemende vraag

Met de groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart zal de vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten in de komende jaren blijven stijgen. Om deze groeiende, meer stedelijke en welvarende wereldbevolking te voeden, moet de voedselproductie met 70 procent stijgen tot het jaar 2050.

“Het is duidelijk dat aan deze toenemende vraag niet voldaan kan worden met alleen de traditionele eiwitbronnen”, stelt Fred van de Velde. “Momenteel is in Nederland nog 63 procent van de eiwitten in menselijke voeding van dierlijke oorsprong (o.a. vlees, vis, zuivel) en 37 procent van plantaardige oorsprong.” Een verhouding van 50:50 wordt algemeen gezien als een meer wenselijke situatie.

Alternatieve bronnen

Eiwittransitie is de overgang van traditionele eiwitbronnen, zoals zuivel, vlees en soja, naar alternatieve bronnen, zoals eiwit uit landbouwgewassen, aquacultuur of insecten. Het lectoraat focust zich op eiwitbronnen uit landbouwgewassen zoals peulvruchten. Fred: “Het lectoraat richt zich enerzijds op het gebruik van plantaardige en nieuwe eiwitbronnen als ingrediënt voor de voedselindustrie.

Anderzijds ligt er een focus op de vraag hoe je als consument minder dierlijk eiwit kunt eten en welke producten we kunnen ontwikkelen om dat te stimuleren.” Fred verwacht dat belangstelling voor plantaardige en nieuwe eiwitbronnen alleen maar zal groeien de komende tijd. “Er zullen steeds meer bronnen bijkomen en ze zullen ook steeds verder verbeterd worden in functionaliteit.”

Ketenbenadering

Fred van de Velde doet al jaren onderzoek naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen. Door zowel bij NIZO als de HAS werkzaam te zijn, kan hij de hele keten van zaad tot product overzien. Dit maakt de samenwerking tussen NIZO en HAS heel waardevol. De ketenbenadering is ook van belang in projecten als PULSE. De consortiumpartners van het project bestrijken de gehele keten van zaadveredeling tot consumentenproducten. “Alleen door de hele keten te betrekken kunnen we onze ambitieuze doelstellingen bereiken zoals het selecteren en ontwikkelen van rassen van erwten en veldbonen die een verhoogd eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling hebben.”

Altijd op de hoogte blijven?