HAS Hogeschool en Fontys ACI ontwerpen duurzame voedselsystemen

HAS_Fontys_

HAS Hogeschool en Fontys Academy for Creative Industries (ACI) bundelden in september 2017 hun krachten in de masterclass Future Food Systems. Studenten van beide instellingen gingen aan de slag met het ontwerpen van concepten voor duurzame voedselsystemen. Op 22 februari worden de resultaten gepresenteerd tijdens het Symposium Future Food Systems.

Masterclass Future Food Systems

De masterclass bestond uit zes bijeenkomsten. Hier gaven een aantal innovatieve denkers inzicht in het huidige globale en lokale voedselsysteem. Lector Frederike Praasterink van HAS Hogeschool bracht de deelnemers de beginselen van het omgaan met voedselsystemen bij. Linda Hofman en Christianne Heselmans van Fontys ACI gaven workshops over de methodiek van Sustainable Futures. Zij ontwikkelden deze methodiek zodat bedrijven vanuit een positieve focus toekomstige dilemma's tegemoet kunnen treden. Deze methodiek is grondig getest, onder andere tijdens de Design Develop Transform Conference in juni 2017 in Brussel en Antwerpen.

Tijdens de masterclasses werkten studenten en docenten in multidisciplinaire teams aan verschillende projecten die verband houden met verschillende aspecten van het voedselsysteem. De unieke samenwerking tussen de creatieve industrie en agrofood business leidde tot een aantal innovatieve oplossingen om waarde voor voedselsystemen te creëren.

Symposium Future Food Systems

Op donderdag 22 februari presenteren zeven teams hun future food toekomstvisies. Deze visies zijn ontwikkeld in samenwerking met Floating Farm, Global Alliance for Improved Nutrition, Agrifood Capital, de Provincie Noord-Brabant, Voedingscentrum en de Ware Prijs. Howard Giddings, deelnemer aan de Masterclass en student Horticulture & Business Management bespreekt ook de visie van de provincie op duurzaam voedsel met Annemarie Spierings, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant en portefeuillehouder van Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur.

Innovatieve ondernemers inspireren de aanwezige gasten door hun visie op Future Food Systems te delen. Het symposium luidt daarnaast de start in van het nieuwe lectoraat Future Food Systems van HAS Hogeschool met een inaugurele rede van Lector Frederike Praasterink. Het symposium wordt georganiseerd door HAS Hogeschool, Fontys ACI en Food UP! Brabant.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023

Minimalisatie en optimalisatie tijdens Packaging Innovations 2023

De ontwikkelingen in de wetgeving over het terugdringen van wegwerpplastics en verpakking volgen zich in een rap tempo. Op 5 en 6 april 2023 staan (verpakkings)experts die inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen op het podium tijdens Packaging Innovations in de Brabanthallen.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.