HAS Hogeschool en Fontys ACI ontwerpen duurzame voedselsystemen

HAS_Fontys_

HAS Hogeschool en Fontys Academy for Creative Industries (ACI) bundelden in september 2017 hun krachten in de masterclass Future Food Systems. Studenten van beide instellingen gingen aan de slag met het ontwerpen van concepten voor duurzame voedselsystemen. Op 22 februari worden de resultaten gepresenteerd tijdens het Symposium Future Food Systems.

Masterclass Future Food Systems

De masterclass bestond uit zes bijeenkomsten. Hier gaven een aantal innovatieve denkers inzicht in het huidige globale en lokale voedselsysteem. Lector Frederike Praasterink van HAS Hogeschool bracht de deelnemers de beginselen van het omgaan met voedselsystemen bij. Linda Hofman en Christianne Heselmans van Fontys ACI gaven workshops over de methodiek van Sustainable Futures. Zij ontwikkelden deze methodiek zodat bedrijven vanuit een positieve focus toekomstige dilemma's tegemoet kunnen treden. Deze methodiek is grondig getest, onder andere tijdens de Design Develop Transform Conference in juni 2017 in Brussel en Antwerpen.

Tijdens de masterclasses werkten studenten en docenten in multidisciplinaire teams aan verschillende projecten die verband houden met verschillende aspecten van het voedselsysteem. De unieke samenwerking tussen de creatieve industrie en agrofood business leidde tot een aantal innovatieve oplossingen om waarde voor voedselsystemen te creëren.

Symposium Future Food Systems

Op donderdag 22 februari presenteren zeven teams hun future food toekomstvisies. Deze visies zijn ontwikkeld in samenwerking met Floating Farm, Global Alliance for Improved Nutrition, Agrifood Capital, de Provincie Noord-Brabant, Voedingscentrum en de Ware Prijs. Howard Giddings, deelnemer aan de Masterclass en student Horticulture & Business Management bespreekt ook de visie van de provincie op duurzaam voedsel met Annemarie Spierings, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant en portefeuillehouder van Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur.

Innovatieve ondernemers inspireren de aanwezige gasten door hun visie op Future Food Systems te delen. Het symposium luidt daarnaast de start in van het nieuwe lectoraat Future Food Systems van HAS Hogeschool met een inaugurele rede van Lector Frederike Praasterink. Het symposium wordt georganiseerd door HAS Hogeschool, Fontys ACI en Food UP! Brabant.

Lees ook
IFFI Masterclass Innovations: innoveer en co-creëer!

IFFI Masterclass Innovations: innoveer en co-creëer!

Ingredients For Food Innovators organiseert op donderdag 11 en vrijdag 12 april in Rotterdam een masterclass Innovations met bovengenoemd thema. Geheel gewijd aan SMART en AGILE innoveren in de voedingsindustrie. Drie keer per jaar organiseert het IFFI netwerk masterclasses voor leden en niet-leden en de editie van april draait om ‘anders’...

Voedselindustrie ondervertegenwoordigd in duurzame beleggingsfondsen

Voedselindustrie ondervertegenwoordigd in duurzame beleggingsfondsen

Slecht enkele voedingsmiddelenproducenten krijgen de eer om in een van de beleggingsfondsen van ASN te komen. Alleen bedrijven die aan zeer strenge duurzaamheidscriteria voldoen krijgen goedkeuring van de bank. Samen met externe beheerders selecteert ASN bedrijven die in aanmerking komen voor een van hun beleggingsfondsen. Het team Duurzaamheidsbeleid...

Minder groei en meer concurrentie voor biologische voeding

Minder groei en meer concurrentie voor biologische voeding

De markt voor biologische voeding groeit al geruime tijd harder dan de markt voor reguliere voeding. Die groei zal de komende jaren onder druk komen te staan door toenemende concurrentie, voorspelt RaboResearch. Rabobank voorspelt dat de marktgroei voor biologische producten de komende jaren iets zal afzwakken, maar nog altijd rond de 3-4% zal liggen....