Heineken trekt zich terug uit Rusland

heineken-bier-flesjes

Foto: Pixabay

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. “We zijn geschokt en diep bedroefd over de verloop en intensivering van de oorlog in de Oekraïne”, staat te lezen in een verklaring op de website van de bierbrouwer.

Eerder stopte de bierbrouwer al met de productie en verkoop van het merk Heineken in Rusland en stopte de investeringen en export. Wel bleef het bedrijf lokale bieren produceren en ging ook de verkoop van Affligem en Amstel door. De druk om met alle activiteiten te stoppen nam de afgelopen weken toe, onder andere door beleggersvereniging VEB.

Maandag 29 maart maakte Heineken bekend dat het bedrijf zich terugtrekt uit Rusland. “We concluderen dat onze activiteiten in Rusland niet langer duurzaam en levensvatbaar zijn in de huidige situatie. Daarom hebben we besloten het land te verlaten.”

Afschrijving van 400 miljoen

Het vertrek uit Rusland betekent een afschrijving van 400 miljoen voor Heineken. Heineken wil de Russische activiteiten op een “ordentelijke manier en volgens de internationale wet” overdragen aan een nieuwe eigenaar. De bierbrouwer betaalt de 1800 werknemers in Rusland tot eind 2022 door.

Heineken is niet de enige bierbrouwer die zich terugtrekt uit Rusland. Ook de Deense bierbrouwer Carlsberg maakt bekend te stoppen met de activiteiten in Rusland. Een ingrijpende beslissing meldt het FD. “Carslberg haalt met 8400 medewerkers en acht brouwerijen 10% van zijn omzet uit Rusland, waar het 27% van de biermarkt in handen heeft.”

Bron: Heineken / FD

Thema's
Lees ook
Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Heineken verhoogt bierprijs voor horeca met 5,8%

Per 1 augustus verhoogt Heineken de bierprijs. De horeca betaalt dan gemiddeld 5,8% meer voor de inkoop. Ook in de supermarkt stijgen de prijzen van het bier en andere dranken van Heineken.

Schaarste aan zwart mosterdzaad in Frankrijk door droogte en oorlog Oekraïne

Schaarste aan zwart mosterdzaad in Frankrijk door droogte en oorlog Oekraïne

Vanwege schaarste aan zwart mosterdzaad kampen Franse fabrikanten met leveringsproblemen van mosterd. De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren