Heineken verstrekt merklicentie aan Chinese brouwer

beer-1763122_1920

Heineken heeft een definitieve overeenkomst gesloten met China Resources voor een strategische partnerschap in China. Heineken zal een merklicentie vertrekken aan China Resources Beer, en koopt 40% van de aandelen. Daarmee wordt Heineken na China Resources de belangrijkste aandeelhouder van CRB.

Heineken in China

Als deel van de overeenkomst worden de huidige activiteiten van Heineken in China overgenomen door China Resources Beer. De Chinese brouwer krijgt een licentie op het Heineken-merk, waar Heineken royalties voor ontvangt. In totaal investeert Heineken zo’n 2,7 miljard euro in de Chinese branchegenoot. China Resources koopt op zijn beurt 464 miljoen euro aan Heineken-aandelen.

Grootste biermarkt

Heineken sluit de deal om meer te kunnen profiteren van de Chinese biermarkt, die de grootste ter wereld is en nog steeds groeit. Chinese Resources Beer is de marktleider in China met een wijdverbreid distributienetwerk. Als exclusieve buitenlandse partner van CRB zal het Heineken-merk een groeiende groep welgestelde Chinezen bereiken die veelal kiezen voor buitenlands ‘premium’ bier.

Lees ook
Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Het coronavirus en de daarbij horende maatregelen hebben een groot effect gehad op de bierverkoop in 2020. Deze daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementensector daalde verkopen met 58 procent. Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Coronacrisis raakt brouwerijen

Coronacrisis raakt brouwerijen

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen.

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Nooit meer Chinese namaak-jenever, wodka of wijn

Per 1 januari 2021 zijn 100 Europese producten met een beschermde geografische aanduiding (BGA) ook in China wettelijk beschermd tegen misbruik en namaak. Dat is het resultaat van de "eerste economische en commerciële deal ooit gesloten" tussen de EU en China, aldus EU-rapporteur Iuliu Winkler.