Helmond steekt miljoenen in stimulering voedselindustrie

ftbrainport

Investeren in de (high-tech) agrifoodsector loont, zo hebben gemeenten als Ede en Wageningen al bewezen. Ook de gemeente Helmond wil nu een flinke som geld steken in de ontwikkeling van een Food Tech Park dat de voedselindustrie in de stad moet stimuleren.

Dit jaar start de bouw van een nieuwe hal met 3500 vierkante meter bedrijfsruimte voor ondernemers die willen experimenteren met innovaties op het gebied van voedselproductie. Dit nieuwe Fieldlab komt naast het huidige pand van de organisatie achter de bedrijfscampus, waar zich nu enkele foodtechbedrijven hebben gevestigd. Met de naam Food Tech Brainport zoekt de organisatie duidelijk aansluiting bij de Eindhovense techsector die zich al langer met de naam Brainport profileert.

Investering

De gemeente Helmond investeert de komende vier jaar twee miljoen euro in het plan. Daarbij komen nog een subsidie van een half miljoen van de provincie Noord-Brabant, een investering van 1,9 miljoen vanuit het bedrijfsleven en een bijdrage van drie ton vanuit het onderwijs. Ook grote bedrijven als Unilever en DSM steken geld in het project. Volgens de gemeente moet het zo’n zestig tot honderd banen opleveren.

Onderwijs

Helmond kiest voor de inmiddels beproefde methode om bedrijven, onderwijs en onderzoek op het Food Tech Park samen te laten komen. HAS en Fontys gaan er lessen verzorgen en ook de universiteiten van Eindhoven en Wageningen gaan er onderzoeken uitvoeren. Een van de doelstellingen van de organisatie Food Tech Brainport is het tegengaan van voedselverspilling, bijvoorbeeld door het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van houdbaarheid.

Lees ook
Alle Unilever-merken moeten een maatschappelijk doel krijgen

Alle Unilever-merken moeten een maatschappelijk doel krijgen

‘Merken met een maatschappelijk doel groeien twee keer zo snel’, zegt CEO Alan Jope tegen het FD. Alle merken van Unilever moeten zo’n doel krijgen. Daarmee moet het bedrijf sneller gaan groeien. Unilever staat voor een flinke uitdaging. Jope’s voorganger Paul Polman beloofde de aandeelhouders sneller te groeien en de winstmarge...

Meatable op Biotech Campus Delft

Meatable op Biotech Campus Delft

Meatable is een van de bedrijven die zich heeft gevestigd op de Biotech Campus in Delft. Deze campus, een initiatief van DSM, biedt expertise en faciliteiten aan innovatieve startups, scale-ups, bedrijven en kennisinstellingen, die actief zijn op het gebied van industriële biotechnologie.

DSM koopt Indiaas plastic

DSM koopt Indiaas plastic

Royal DSM heeft aangekondigd dat ze de Engineering Plastics-afdeling van het Indiase bedrijf SRF Ltd. over gaat nemen. Dat is te lezen op de website van DSM. SRF Ltd. is een bedrijf met een leidende rol in India op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van specialty materials. De Engineering Plastics-afdeling die...