Hertog Jan brengt documentairereeks over bier

EVMI_Hertog Jan Documentaire

Hertog Jan brengt zes documentaires uit. Samen met onderzoeksjournalist Joris Vermeer vertelt de bierbrouwer de verhalen achter het Nederlandse bier. De documentaires tonen alle facetten van het bierbrouwen. De kijker wordt meegenomen langs de geschiedenis van het bier, de ontwikkeling van bierstijlen, en de onconventionele keuzes voor ingrediënten.

Brouwproces

Verschillende brouwers en experts komen aan het woord en tradities binnen de bierwereld worden onder de loep gelegd. Die tradities zijn er vaak met een reden, want bierbrouwen luistert heel nauw: weten wat de beste ingrediënten; de juiste temperaturen en de ideale omstandigheden zijn.

De brouwers van Hertog Jan laten de tradities los als ze denken denken dat een andere werkwijze een beter bier oplevert.  De documentaires volgen de overwegingen en keuzes die de brouwers maken tijdens het brouwproces.

Hertog Jan Enkel

De reeks wordt afgetrapt met Hertog Jan Enkel. Joris Vermeer reist met Brouwer Milan af naar de Abdij van Val-Dieu voor de geschiedenis van Enkel bier. Daar blijkt dat het Enkel bier tijdens de Middeleeuwen door de monniken werd gedronken als alternatief voor het vervuilde water. Het lichte bier (met minder alcohol) werd vooral door de broeders zelf dronken en verliet zelden de abdij.

Na Hertog Jan Enkel duikt Joris Vermeer onder andere in de verhalen achter Hertog Jan Bastaard, Weizener, Pilsener, en Grand Prestige. De documentaires zijn te bekijken op NRC media en het netwerk van Wayne Parker Kent.

Over Hertog Jan

In 1915 richtten vier bevriende brouwers in Arcen een nieuwe stoombierbrouwerij onder de naam De Vriendschap noemden. Destijds waren ze één van de eersten met bovengistend speciaalbier, iets waar de brouwerij vandaag de dag nog steeds bekend om staan. Sinds 1998 heeft de brouwerij de naam Hertog Jan, naar Jan Primus, die in de 13e eeuw de Hertog was van Brabant. Bier was een van de passies van deze levensgenieter.

  • ?v=wbXom-_LU7Q
 
Lees ook
Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Nieuwe fles voor Bavaria's 300e verjaardag

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan zit Bavaria in een nieuw flesje. Owens-Illinois, Inc (OI) ontwikkelde de nieuwe donkerbruine fles. De fles heeft een lange, strakke hals met daarin het bekende Bavaria-kompas in embossing. Ook het etiket is aangepast en is nu Royal Blue.

Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

Een beetje Grimbergen komt straks weer uit de abdij

Fotocredits: 'Grimbergen', matt512 We moeten nog een jaartje geduld hebben, maar dat is natuurlijk niets na 220 jaar. Volgend jaar zal er eindelijk weer Grimbergen abdijbier gebrouwen in de abdij te Grimbergen. Grimbergen? Dat bestaat toch al lang? Jazeker, maar het commerciële abdijbier met die naam wordt gebrouwen door Alken Maes en Carlsberg,...

1 op de 10 biertjes wordt alcoholvrij, voorspelt Heineken

1 op de 10 biertjes wordt alcoholvrij, voorspelt Heineken

Bierbrouwer Heineken verwacht dat in Europa alcoholvrij bier straks minstens 10% van de markt uitmaakt. Dat zegt Ilaria Lodigiani in een interview tegen RTL Z. Lodigiani is wereldwijd verantwoordelijk bij Heineken voor alcoholarm en -vrij bier. Heineken wilde 150 jaar lang geen alcoholvrij bier onder eigen merknaam verkopen. Twee...