Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

9 maart 2017

Hertog Jan brengt 19 maart Grand Prestige Vatgerijpt op de markt. Deze reeks speciaalbieren bestaat uit vier smaakvarianten. Doordat de bieren negen maanden hebben gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten hebben de houtaroma’s invloed gehad op de smaak. Dit levert een bourgondisch en bijzonder bier op, dat qua smaakbeleving flirt met een goede wijn.

World Beer Cup

Grand Prestige Vatgerijpt is al een bewezen klasse bier na het winnen van de World Beer Cup. Het laten rijpen op bourbonvaten wordt vaker gedaan, het gebruik van port- en cognacvaten is daarentegen minder gebruikelijk. Het was in alle gevallen onzeker of de smaakevolutie een succes zou worden. Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan Bier is zeer tevreden over het resultaat. “De smaaksensaties van de verschillende varianten variëren van: ‘fruitigheid ontmoet karakteristieke moutigheid, duidelijke vanillesmaken, een mooi, warm alcoholgevoel en zoetheid, en tonen van rood fruit’. De complexiteit zorgt voor een geheel nieuwe beleving van bier. Het beste uit te leggen als een smakelijk bier dat flirt met een klasse wijn. Dit is een bier waarvan genoten moet worden.”

Samenwerking Goose Island

Voor het brouwen van Grand Prestige heeft Hertog Jan samengewerkt met de Amerikaanse brouwerij Goose Island. Goose Island is een pionier op het gebied van barrel aging. Het bier heeft in Chicago gerijpt op vaten van de wereldberoemde Goose Island Bourbon County Stout. Mike Siegel van Goose Island: “We wilden graag een hommage brengen aan hoe Hertog Jan hun Grand Prestige rijpt op fles in de kelders van de brouwerij. De combinatie van onze rijpingswijze met het mooie bier uit Arcen geeft een prachtig resultaat.” Het speciaalbier met de Limburgse basis wordt sinds januari in de Verenigde Staten verkocht.

Lees ook:

Consumptie alcoholvrij bier in de lift (6 februari 2017)

Altijd op de hoogte blijven?