Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’

voeding

De internationale norm voor management van voedselveiligheid, ISO 22000, wordt momenteel herzien. De evaluatie van commentaar op het normontwerp vindt plaats tijdens de plenaire ISO-vergadering. De vergadering is dit jaar voor het eerst in Nederland.

ISO 22000

De technische commissie die ISO 22000 ontwikkelt bestaat al sinds 2009. De herziening van ISO 22000 begon in 2014. De groep van internationale experts kwam in eerste helft van 2017 tot een normontwerp (ISO/DIS 22000). ISO heeft internationaal commentaar verzameld op het ontwerp. De ISO-commissie gaat dit commentaar evalueren tijdens de vergadering van 30 oktober tot en met 3 november. Op basis van het commentaar verbeteren ze het normontwerp.

Transport en opslag

De nieuwe ISO 22000 beïnvloedt ook transport en opslag. Daarom wordt ook gestart met de nieuwe ISO publicatie voor transport & storage. Nederland leidt dit project. NTA 8059 ‘Basisvoorwaardenprogramma’s op het gebied van voedselveiligheid voor transport en opslag’ vormt de grondslag voor de nieuwe ISO-norm. De titel luidt: ISO/TS 22002-5 'Prerequisite programmes on food safety - Part 5: Transport and storage'

Uitfasering HACCP

De Stichting Certificatie Veiligheid, Kwaliteit en Duurzaamheid (SCV) gaat het certificatieschema voor het voedselveiligheidsysteem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) over een periode van drie jaar uitfaseren. Alle bedrijven die door SCV tegen HACCP gecertificeerd zijn moeten voor 2021 overstappen naar een ander schema. De structuur van HACCP is gebaseerd op ISO-normen. Dat maakt overstappen op een schema gebaseerd op ISO 22000 een voor de hand liggend alternatief.

Meer informatie

Voor meer informatie en deelname aan de Nederlandse normcommissie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant Agrofood & Consument, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Lees ook
Uniek e-learning platform voedselveiligheid

Uniek e-learning platform voedselveiligheid

Eén van de basisvoorwaarden in de voedingsindustrie is training van personeel. Voor HRM- en kwaliteitsmanagers is het echter een flinke klus om te voldoen aan alle trainingsvoorwaarden. Met Moviemento e-learning biedt Qlean-tec | Christeyns een platform dat uw bedrijf ontzorgt met online leren én kennis delen over o.a. HACCP, voedselveiligheid, allergenen...

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie. Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die...

NVWA spreekt op congres vernieuwde ISO 22000

NVWA spreekt op congres vernieuwde ISO 22000

Op 26 september vindt in Maarssen een congres plaats over de vernieuwde ISO 22000, de norm voor de management van voedselveiligheid. Een van de sprekers is Hans Beuger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de rol van de nieuwe norm in de Nederlandse handhaving van de voedselveiligheid. Nieuwe norm management voedselveiligheid Het...