Het geheim achter Chr. Hansens rode kleurstof is een aardappel

hansen sweet potato

Na een decennialang veredelingsprogramma heeft Chr. Hansen een nieuwe zoete aardappelsoort ontwikkeld die de grondstof vormt voor nieuwe rode kleurstoffen.

De Hansen sweet potato, noemen ze hem, ofwel Ipomoea batatas. Deze rode aardappel is het geheim achter de nieuwe ‘FruitMax’ kleurstoffen van Chr. Hansen, die andere opties als karmijn of kunstmatige kleurstoffen zou kunnen vervangen zonder een bijsmaak te geven. Met traditionele veredelingsmethoden heeft het duurzaamste bedrijf ter wereld een aardappelsoort ontwikkeld die bijzonder geschikt is als grondstof voor de gewilde rode kleur.

Veredeling

‘Onze plantwetenschappers zijn jaren bezig geweest met het cultiveren en selecteren van kiemplantjes, generatie op generatie. Ook hebben we samengewerkt met telers om te leren hoe we de aardappel het beste konden planten, telen en oogsten,’ zegt vicepresident Innovation and Application Luc Ganivet. De resulterende aardappel heeft een hoge opbrengst en zit propvol met pigment, wat de opvallend felle kleur van de groente verklaart.

Plantaardig en clean label

Het bedrijf ziet een gat in de markt. ‘Aardbeirood is een populaire kleur voor producten, van gebakjes tot milkshakes. Maar tot nu toe was het vrijwel onmogelijk om een heldere rode kleur te krijgen zonder bijsmaak en zonder karmijn,’ aldus Jakob Dalmose Rasmussen, vicepresident Commercial Development. Ook wordt het steeds belangrijker om alternatieven voor het dierlijke karmijn te vinden, nu consumenten steeds meer om vegetarische producten vragen.

Lees ook
Nederlander wint World Food Prize

Nederlander wint World Food Prize

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt. Toen Groot met zijn bedrijf begon was...

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd. De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de...

Chr. Hansen verkozen tot duurzaamste bedrijf ter wereld

Chr. Hansen verkozen tot duurzaamste bedrijf ter wereld

Het Deense Biotech-bedrijf Chr. Hansen is op het World Economic Forum in Zwitserland uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf ter wereld. Vandaag werd op het World Economic Forum de jaarlijkse Global 100 gepresenteerd, een lijst van de honderd duurzaamste bedrijven die wordt samengesteld door het Canadese magazine Corporate Knights. Ieder jaar vergelijkt...