Het geheim achter Chr. Hansens rode kleurstof is een aardappel

hansen sweet potato

Na een decennialang veredelingsprogramma heeft Chr. Hansen een nieuwe zoete aardappelsoort ontwikkeld die de grondstof vormt voor nieuwe rode kleurstoffen.

De Hansen sweet potato, noemen ze hem, ofwel Ipomoea batatas. Deze rode aardappel is het geheim achter de nieuwe ‘FruitMax’ kleurstoffen van Chr. Hansen, die andere opties als karmijn of kunstmatige kleurstoffen zou kunnen vervangen zonder een bijsmaak te geven. Met traditionele veredelingsmethoden heeft het duurzaamste bedrijf ter wereld een aardappelsoort ontwikkeld die bijzonder geschikt is als grondstof voor de gewilde rode kleur.

Veredeling

‘Onze plantwetenschappers zijn jaren bezig geweest met het cultiveren en selecteren van kiemplantjes, generatie op generatie. Ook hebben we samengewerkt met telers om te leren hoe we de aardappel het beste konden planten, telen en oogsten,’ zegt vicepresident Innovation and Application Luc Ganivet. De resulterende aardappel heeft een hoge opbrengst en zit propvol met pigment, wat de opvallend felle kleur van de groente verklaart.

Plantaardig en clean label

Het bedrijf ziet een gat in de markt. ‘Aardbeirood is een populaire kleur voor producten, van gebakjes tot milkshakes. Maar tot nu toe was het vrijwel onmogelijk om een heldere rode kleur te krijgen zonder bijsmaak en zonder karmijn,’ aldus Jakob Dalmose Rasmussen, vicepresident Commercial Development. Ook wordt het steeds belangrijker om alternatieven voor het dierlijke karmijn te vinden, nu consumenten steeds meer om vegetarische producten vragen.

Lees ook
Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

Slasoorten stammen af van 6.000 jaar oude plant

De sla die wij tegenwoordig eten, stamt af van wilde plantjes die 6.000 jaar geleden in de Kaukasus groeiden.

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...

Nederlander wint World Food Prize

Nederlander wint World Food Prize

De prestigieuze World Food Prize is dit jaar gewonnen door een Nederlander. Groenteveredelaar Simon Groot krijgt de prijs omdat zijn bedrijf East West Seeds de positie van kleine, Aziatische boerengemeenschappen enorm heeft verbeterd en gezonde groente in deze arme landen betaalbaarder en beter beschikbaar maakt. Toen Groot met zijn bedrijf begon was...