Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

vleesvervanger

Volgens het klimaatpanel van de VN moeten we minder vlees eten en meer plantaardig. Dat zou beter zijn voor het klimaat en ook voor de gezondheid. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt groeit, evenals de populariteit van deze producten. Reden voor het tv-programma Zembla om zich af te vragen 'hoe duurzaam is een vegaburger eigenlijk?'

In 2017 onderzocht adviesbureau Blonk Consultants in opdracht van de Consumentenbond de milieueffecten van de productie van vleesvervangers en vergeleek deze met de productie van vlees. De conclusie was dat vleesvervangers over het algemeen duurzamer zijn dan vlees, kijkend naar klimaatverandering, watergebruik en landgebruik, maar dat ook vleesvervangers impact hebben op het milieu.

De impact is afhankelijk van het soort vleesvervangers. Zo zitten in sommige vleesvervangers nog steeds dierlijke ingrediënten, zoals kippenei-eiwit, melk en kaas. Hans Blonk van adviesbureau Blonk Consultants: “Hoe meer dierlijke producten in een vleesvervanger worden verwerkt, hoe hoger ook de impact op het milieu.”

Een ander ingrediënt is soja, wat ook wordt gebruikt voor veevoer. Dit gewas komt vaak slecht in het nieuws omdat hele stukken tropisch oerwoud verdwijnen voor de aanleg van soja-velden. Het is volgens Blonk lastig om te zeggen in hoeverre de vraag naar soja toe- of afneemt met de overgang naar plantaardig eten. "De dieren eten het dan weliswaar minder als wij ze ook niet meer op ons bord krijgen, maar die krijgen eigenlijk al niet zo veel soja in hun voer.” 

Bron: Zembla

Lees ook
Oatly bouwt fabriek in Nederland

Oatly bouwt fabriek in Nederland

Het Zweedse haverdrinkmerk Oatly is richting een tweede fabriek in Europa gegroeid, en die heeft het bedrijf in Vlissingen geopend. Door in Nederland uit te breiden, brengt Oatly naar eigen zeggen de productie dichter bij belangrijke markten en kunnen transportemissies worden verminderd. Niet alleen de productie wordt richting Nederland uitgebreid....

Wat vindt u van vleesvervangers?

Wat vindt u van vleesvervangers?

Woensdag 14 augustus was het groot in het nieuws: vleesvervangers zijn bezig met een snelle opmars en de verkoop van vlees daalt. Reden voor ons als vakblad Vlees+ om te willen weten: hoe kijkt de branche naar deze ontwikkeling?

'Palmolievrij' rukt op in Nederland

'Palmolievrij' rukt op in Nederland

Vrij plotseling ligt er een nieuw margarinemerk in de winkel: The Flower Farm. De margarine is volledig vrij van palmolie, een ingrediënt dat alom gebruikt wordt maar in verband is gebracht met ontbossing. Nu kan de consument orang-oetan-vriendelijk zijn boterham smeren, maar het is de vraag of het product wel echt duurzamer is. Palmolie kreeg...