Holland Malt breidt mouterij Eemshaven uit

Holland Malt is gestart met de uitbreiding van de mouterij in Eemshaven. Er worden twee torens bijgebouwd, zodat de capaciteit verdubbelt van 140.000 ton naar 280.000 ton mout per jaar. De nieuwbouw moet begin 2018 operationeel zijn.

De uitbreiding volgt op de groei die Holland Malt de afgelopen jaren al heeft ingezet, meldt het bedrijf. Met de uitbreiding verstevigt de mouterij haar positie in Europa en maakt ze zich op voor internationalisering.

“We willen van Holland Malt Eemshaven de meest duurzame en grootste mouterijlocatie van Europa maken”, aldus Jos Jennissen, managing director Holland Malt,

'Meegroeien'

“Onze klanten groeien en wij willen als langetermijn-hoofdleverancier met hen meegroeien. Deze uitbreiding gaat ons daarbij helpen.”

Holland Malt, 100 procent eigendom van Bavaria, heeft twee mouterijlocaties: in Lieshout en in Eemshaven. Met de uitbreiding komt de totale capaciteit van de twee locaties op 405.000 ton per jaar.

Het bedrijf produceert momenteel jaarlijks 265.000 ton mout, waarvan 75 procent wordt geëxporteerd. Het wordt gebruikt door brouwerijen in 45 landen, maar het bedrijf verwacht een verdere groei.

Slimmer plannen

In de afgelopen vijf jaar wist Holland Malt haar capaciteit vanuit de huidige productielocaties al met 10 procent uit te breiden. Door het slimmer plannen van preventief onderhoud draait de huidige mouterij inmiddels 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Het in gebruik nemen van een volautomatische verpakkingsstraat en verdere automatisering in zowel productie als logistiek hebben ook voor een efficiëntieslag gezorgd.

Strategische ligging

De ligging aan de diepzeehaven Eemshaven biedt Holland Malt een sterke logistieke basis, zowel voor de aanvoer van brouwgerst als de uitvoer van mout.

Momenteel is 50 procent van de productie van Holland Malt bestemd voor de Europese markt, de overige 50 procent is voor Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Vooral pilsmout

Holland Malt produceert verschillende soorten mout. In Eemshaven wordt voornamelijk pilsmout geproduceerd. In Lieshout bestaat 15 procent van de totale productie uit speciaalmout.

Het grootste gedeelte van de brouwgerst van Holland Malt wordt al aangevoerd via het water. De rest wordt direct vanaf het land, zonder tussenopslag, geleverd.

Meer werkgelegenheid

Door de uitbreiding in Eemshaven wordt er in de regio direct en indirect meer werkgelegenheid gecreëerd.

Lees ook:

 

Lees ook
Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

Geert van Iwaarden nieuwe CFO Royal Swinkels Family Brewers

Geert van Iwaarden nieuwe CFO Royal Swinkels Family Brewers

Geert van Iwaarden is de nieuwe Chief Financial Officer (CFO) bij Royal Swinkels Family Brewers. Hij treedt per 1 november 2019 toe tot de Raad van Bestuur van Royal Swinkels Family Brewers Holding N.V.

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma heeft negatief effect op kankerbehandeling

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt in tal van oosterse gerechten, en het is populair omdat het de gezondheid zou bevorderen. Het Indiase specerij wordt zelfs in tabletvorm geslikt als supplement, met name onder kankerpatiënten. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwen nu daarmee op te passen. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen...