Holland Malt start met emissievrije mouterij

Holland Malt_Emissie vrije mouterij_persbericht

Foto: Holland Malt

Holland Malt startte 7 december met de realisatie van een emissievrije mouterij in Eemshaven, provincie Groningen. Dankzij een nieuw warmtesysteem hoeft de mouterij geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. Vanaf 2024 is het systeem volledig operationeel.

Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan reduceert de mouterij de CO2-uitstoot, die vergelijkbaar is met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Jos Jennissen, CEO Holland Malt: “Mout is één van de belangrijkste ingrediënten van bier. Het moutproces is een energie-intensief proces, met name voor het drogen van het mout is veel warmte nodig. Warmte die nu wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen of biomassa. En met name daar zien we kans om te verduurzamen.”

Restwarmte 

De grootste innovatie in de energietransitie van de mouterij zit in het hergebruik van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door inzet van warmtepompen. Jennissen: “De restwarmte uit ons droogproces vangen we af op 23 graden en kunnen we middels de warmtepomp opwaarderen naar de benodigde 85 graden. Zo kunnen we het hergebruiken voor een volgend droogproces. De inzet van de warmtepomp levert een energiebesparing van 67 procent op. Het warmtesysteem moet natuurlijk wel voorzien worden van energie. De energie die we daarvoor nog nodig hebben, halen we volledig uit duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Zo besparen we eerst, om vervolgens te verduurzamen.”

Circulariteit 

“We kunnen er niet omheen dat we als industrie andere keuzes moeten gaan maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij kiezen ervoor een bijdrage te leveren door een emissievrij moutproces neer te zetten. De stappen die wij hierin zetten, kunnen ook weer als inspiratie dienen voor andere bedrijven. Zo kunnen we samen een verschil maken”, aldus Jennissen.

De stap van Holland Malt ligt in lijn met de circulariteitsambitie van moederbedrijf Royal Swinkels Family Brewers om het bedrijf circulair door te geven. Jennissen: “Als familiebedrijf denken we niet in jaren, maar in generaties. We willen ons bedrijf nog mooier doorgeven. Daarom werken we continu aan slimmer en duurzamer ondernemen. De vervolgstap van Holland Malt is dat we verder gaan kijken dan ons eigen moutproces en onderzoeken hoe we de keten verder kunnen verduurzamen.”

Samenwerking

Dit duurzaamheidsproject komt mede tot stand dankzij de samenwerking met Provincie Groningen, Groningen Seaport, RWE Technology International en de Nederlandse overheid. IJzebrand Rijzebol, lid van Gedeputeerde Staten Provincie Groningen: “Op deze duurzame ontwikkeling in Eemshaven zijn we ontzettend trots. De industrie moet vergroenen en het initiatief van Holland Malt is daarin een belangrijke stap. Als provincie Groningen steunen we dit graag. Daarnaast is het ook een goed voorbeeld voor de rest van de wereld. Samen werken we aan een groene, toekomstbestendige industrie."

Ook de eerste grote klanten (brouwers) hebben zich aangesloten bij dit project en investeren daarmee in de verduurzaming van de keten. Vanaf 2024 nemen zij 100% emissievrij geproduceerd mout af van de mouterij in Eemshaven. Ter gelegenheid van het officiële startschot voor de realisatie van het project, lanceert Holland Malt ook haar aangescherpte identiteit inclusief nieuwe website.

Holland Malt

Holland Malt is een onafhankelijke internationaal opererende mouterij, actief op alle continenten. De mouterij levert aan zowel kleine brouwerijen als grote multinationale brouwerijgroepen. Holland Malt heeft twee mouterijen in Nederland, in Eemshaven en Lieshout. Holland Malt produceert momenteel jaarlijks 405.000 ton mout, waarvan 65% wordt geëxporteerd naar brouwerijen in 70 landen.

Lees ook
Vijf jaar Smart Food Alliance

Vijf jaar Smart Food Alliance

Al vijf jaar zet de Smart Food Alliance zich in voor het ontwikkelen van duurzame, gezonde en eerlijke voedselketens door betere samenwerking en meer innovatie. Dit jubileum werd gevierd in aanwezigheid van Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

Gelderland start met programma om voedselaanbod te vergroenen

De provincie Gelderland start met het programma Gelderland van Morgen, waarmee de provincie het voedselaanbod wil vergroenen. Ondernemers kunnen met 50% subsidie deelnemen aan het programma.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”