Honig weert E621 uit producten

26 september 2016

Kraft Heinz haalt smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat oftewel msg) uit de Honig-producten. Bij Honig zijn 63 recepturen met in totaal ruim 260 ingrediënten onder de loep genomen. Ook de reacties van consumenten op verschillende ingrediënten zijn meegewogen, zoals die rond msg.

Dat meldt Anniek Dijkman van Honig in het septembernummer van Voeding Nu.

Chinees Restaurant Syndroom

Msg staat ook bekend als smaakversterker ve-tsin. Het zou mogelijk het Chinees Restaurant Syndroom veroorzaken, met symptomen als hoofdpijn, hartkloppingen en een opgeblazen gevoel. Dit zou gebeuren na het eten in een Chinees restaurant dat veel ve-tsin gebruikt. Onderzoek heeft dat echter nooit onomstotelijk bewezen.

“Hoewel wij weten dat msg een goedgekeurde hulpstof is en gebruik ervan geen negatieve gevolgen kent voor de gezondheid, zetten we productkwaliteit volgens onze consumenten voorop en verwijderen we msg als ingrediënt", zegt Dijkman, senior brand manager Honig.

'Consument wil natuurlijk'

De informatie over de houding en perceptie van consumenten over ingrediënten is afkomstig van eigen kwalitatief en kwantitatief onderzoek van Honig. Consumenten geven daarin aan 'natuurlijkheid' een belangrijk onderdeel van hun voeding te vinden.

In juni kondigde Albert Heijn al aan msg uit zijn huismerkproducten te halen, tegelijk met een zoutverlaging. De Honig-producten zonder msg staan vanaf begin november in de schappen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?