Honig weert E621 uit producten

Kraft Heinz haalt smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat oftewel msg) uit de Honig-producten. Bij Honig zijn 63 recepturen met in totaal ruim 260 ingrediënten onder de loep genomen. Ook de reacties van consumenten op verschillende ingrediënten zijn meegewogen, zoals die rond msg.

Dat meldt Anniek Dijkman van Honig in het septembernummer van Voeding Nu.

Chinees Restaurant Syndroom

Msg staat ook bekend als smaakversterker ve-tsin. Het zou mogelijk het Chinees Restaurant Syndroom veroorzaken, met symptomen als hoofdpijn, hartkloppingen en een opgeblazen gevoel. Dit zou gebeuren na het eten in een Chinees restaurant dat veel ve-tsin gebruikt. Onderzoek heeft dat echter nooit onomstotelijk bewezen.

“Hoewel wij weten dat msg een goedgekeurde hulpstof is en gebruik ervan geen negatieve gevolgen kent voor de gezondheid, zetten we productkwaliteit volgens onze consumenten voorop en verwijderen we msg als ingrediënt", zegt Dijkman, senior brand manager Honig.

'Consument wil natuurlijk'

De informatie over de houding en perceptie van consumenten over ingrediënten is afkomstig van eigen kwalitatief en kwantitatief onderzoek van Honig. Consumenten geven daarin aan 'natuurlijkheid' een belangrijk onderdeel van hun voeding te vinden.

In juni kondigde Albert Heijn al aan msg uit zijn huismerkproducten te halen, tegelijk met een zoutverlaging. De Honig-producten zonder msg staan vanaf begin november in de schappen.

Lees ook:

Lees ook
Functionele plantaardige ingrediënten uit de aardappel

Functionele plantaardige ingrediënten uit de aardappel

Wat zitten er eigenlijk voor moleculen in een agrarische grondstof? En wat kun je daarmee? Het honderdjarige Avebe was één van de eerste bedrijven die op deze manier tegen agrobusiness aankeek. Het bedrijf streeft naar meerwaarde door innovatie met functionele ingrediënten uit de aardappel. Op 26 april vond bij Nedmag in Veendam...

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann van FrieslandCampina: ‘Leiding geven, daar ben ik ingerold’

Kathy Fortmann leidt FrieslandCampina Ingredients, een van de vier business groups van de zuivelcoöperatie. De Amerikaanse speelde een grote rol bij de recente herstructurering van de ingrediëntentak. Ze vertelt over de reorganisatie, de toekomst voor de ingrediëntentak en haar liefde voor fietsen. Fortmann woont al een aantal jaar in...

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen. Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder...