Hoogleraar WUR wint Nils Foss prijs

Nils-Foss-Excellence-Prize-Winners-2018_1000x1000

Professor Robert David Hall, hoogleraar aan Wageningen University & Research, heeft de Nils Foss Excellence Prize gekregen voor zijn onderzoek naar plant metabolomics. De prijs wordt sinds enkele jaren uitgereikt aan internationaal erkende wetenschappers wiens onderzoek tot opmerkelijke verbeteringen in de voedselvoorzieningsketen heeft geleid.

Plant Metabolomics

Plant metabolomics is een analysemethode die de metabole profielen van plantencellen (de vingerafdruk van de plant) bestudeert. Het doel van Halls onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de biochemische samenstelling van planten en voedselmaterialen; hoe deze wordt beïnvloed door genetische factoren en milieuverstoringen en vooral hoe deze veranderingen verband houden met de voedselkwaliteit.

“Wat zo bijzonder is aan metabolomics is dat deze analysemethode kan worden gebruikt om een monster te testen zonder dat vooraf moet worden vastgesteld wat er wordt gezocht. Hierdoor ontstaat er een krachtig ontdekkingsinstrument,” aldus professor Hall.

Deel van de prijs is een beloning van €100.000, waarvan driekwart is bestemd voor het financieren van verder onderzoek.

Lees ook
Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

WUR Seminar op Food Technology 2021: Food Innovation

Het kan niet anders, dan dat Wageningen University & Research (WUR) een belangrijk onderdeel is van Food Technology op 1 en 2 december. De universiteit komt met twee demonstraties op de beursvloer en zelfs zes sprekers op de podia.

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Prof. Remko Boom eerste keynote speaker op Food Technology

Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.