Horeca kan bijdragen aan meer groente-inname

Restaurants kunnen ervoor zorgen dat mensen meer groente binnenkrijgen. Dat heeft zowel positieve gevolgen voor de restauranthouders als voor de gast. Reallife-onderzoek van Stichting Variatie in de Keuken en Wageningen UR stelt dit op basis van metingen en enquêtes in restaurants.

Er werd onderzocht in restaurants omdat mensen steeds vaker uit eten gaan. Gedurende drie maanden zijn bij drie restaurants ruim 4000 borden gewogen en ruim 1800 enquêtes ingevuld.

Eén groep kreeg 75 gram groente en ongewijzigde hoeveelheden vlees of vis voorgeschoteld. Een tweede groep kreeg 150 gram groente en 12,5 procent minder vlees. Na het eten werden de restanten voedsel per soort gewogen en na het hoofdgerecht konden gasten hun mening geven over het restaurant en de gerechten.

Meer groente gegeten

Deelnemers uit groep twee hadden 31 procent meer groente gegeten dan mensen uit groep één. Evenveel mensen uit beide groepen waardeerden de hoeveelheden als ‘precies genoeg’. Bovendien hoefde 33 procent minder vlees te worden weggegooid. Er werd tevens meer groente van de borden gegeten dan uit de schaaltjes met bijgerechten.

Draagt bij aan milieu

Restaurants die de hoeveel groente op een bord vergroten, maken dat gasten dichter bij de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag komen. Meer groente en minder vlees draagt volgens de onderzoekers bovendien bij aan het milieu. De productie en verwerking van vlees kost namelijk 15 keer zoveel water en levert 8 keer zoveel CO2-uitstoot dan de productie en verwerking van groente.

Groenteconsumptie stimuleren

Het onderzoek is onderdeel van de meerjarige PPS ‘Groente en fruit is goed voor iedereen, met cofinanciering vanuit de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. In deze publiek-private samenwerking willen Wageningen UR, GroentenFruit Huis en Stichting Variatie in de Keuken samen met het bedrijfsleven de groenteconsumptie stimuleren.

Reallife omgeving

Dit deelproject in restaurants is uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Van der Valk. Bijzonder aan deze studie is dat de effecten in een reallife-omgeving getoetst zijn. De meeste studies onderzoeken op het gebied van portiegrootte zijn gedaan in geconditioneerde laboratoriumomgevingen en niet in restaurants.

Lees ook:

Lees ook
Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van Spanje naar Nederland

Vanaf deze week rijdt er een rechtstreekse trein tussen Spanje en Nederland om versproducten te vervoeren. Driemaal per week vervoert deze gekoelde trein groente en fruit tussen Valencia en Rotterdam.  Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa...

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Greenyard versterkt handelsrelaties met afnemers

Groente- en fruitconcern Greenyard is bezig met een inhaalslag. Door nieuwe overeenkomsten worden de banden met verschillende afnemers versterkt. Dit moet de omzet laten groeien. Het Belgische groente- en fruitbedrijf Greenyard bracht vorige maand zijn transformatieplan naar buiten om uit de schulden te komen en zet nu stappen in de goede richting....

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt. De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen...