'Houd reststromen bij tegen voedselverspilling'

21 januari 2015

Het monitoren en rapporteren van reststromen in het bedrijfsleven en in de keten krijgt in 2015 de meeste aandacht in de strijd tegen voedselverspilling. Dit om beter zicht te krijgen op wat daadwerkelijk verspild wordt en wat het effect is van initiatieven. Daartoe start dit jaar een pilot.

Dat meldt de Alliantie Verduurzaming Voedsel in de resultaten van het ‘Jaar tegen Voedselverspilling’. De Alliantie (boeren/tuinders, fabrikanten, supermarkten, cateraars en horeca) riep vorig jaar uit tot het ‘Jaar tegen Voedselverspilling’. De resultaten zijn nu aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Initiatieven

Zo heeft Mars een anaerobe afvalwaterzuiveringsinstallatie geopend. Ben & Jerry’s produceert ijs met bio-energie uit afvalwater en ijsresten. Veneca en Unilever hebben een toolkit voor cateraars ontwikkeld. Lidl kwam met de 2 halen, 1 betalen acties, waarbij een tweede product later mag worden gehaald. En bedrijven als Kellogg’s, H.J. Heinz, FrieslandCampina en retailers zijn samenwerkingen aangegaan met de Voedselbanken.

In kaart brengen

In 2014 heeft het bedrijfsleven zich dus met veel activiteiten ingezet om voedselverspilling verder terug te dringen. Onderzocht werd hoe bedrijven hun reststromen opnieuw kunnen benutten en waar de meeste verspilling in de keten plaatsvindt. Ook waren er publieksacties om consumenten bewuster te maken, om minder te verspillen.

Ambities

De Alliantie bundelde de initiatieven. Zo'n 20 kopstukken uit de sector vertelden Dijksma hun ambities voor de toekomst, zoals ‘zero waste’ productieprocessen, consumentenacties, ketensamenwerking, monitoring en forecasting, product- en procesinnovatie en bewustwording van medewerkers en gasten.

Hoog op agenda

Voor 2015 houden individuele bedrijven het thema hoog op de agenda. Ook bewustwording bij consumenten is een blijvend aandachtspunt, omdat hier nog het meeste winst te behalen valt. De Alliantie heeft voor extra aandacht ook hulp ingeroepen bij overheid, media en maatschappelijke organisaties.

Daarnaast zet de Alliantie in 2015 in op intensieve samenwerking met de Voedselbanken Nederland en met het Voedingscentrum. Wet- en regelgeving wegwerken die voedselverspilling onnodig in de hand werkt, staat ook op het programma.

Bekijk de resultaten

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?