'Houd reststromen bij tegen voedselverspilling'

evmi-alliantie-verduurzamingvoedsel2

Het monitoren en rapporteren van reststromen in het bedrijfsleven en in de keten krijgt in 2015 de meeste aandacht in de strijd tegen voedselverspilling. Dit om beter zicht te krijgen op wat daadwerkelijk verspild wordt en wat het effect is van initiatieven. Daartoe start dit jaar een pilot.

Dat meldt de Alliantie Verduurzaming Voedsel in de resultaten van het ‘Jaar tegen Voedselverspilling’. De Alliantie (boeren/tuinders, fabrikanten, supermarkten, cateraars en horeca) riep vorig jaar uit tot het ‘Jaar tegen Voedselverspilling’. De resultaten zijn nu aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Initiatieven

Zo heeft Mars een anaerobe afvalwaterzuiveringsinstallatie geopend. Ben & Jerry’s produceert ijs met bio-energie uit afvalwater en ijsresten. Veneca en Unilever hebben een toolkit voor cateraars ontwikkeld. Lidl kwam met de 2 halen, 1 betalen acties, waarbij een tweede product later mag worden gehaald. En bedrijven als Kellogg’s, H.J. Heinz, FrieslandCampina en retailers zijn samenwerkingen aangegaan met de Voedselbanken.

In kaart brengen

In 2014 heeft het bedrijfsleven zich dus met veel activiteiten ingezet om voedselverspilling verder terug te dringen. Onderzocht werd hoe bedrijven hun reststromen opnieuw kunnen benutten en waar de meeste verspilling in de keten plaatsvindt. Ook waren er publieksacties om consumenten bewuster te maken, om minder te verspillen.

Ambities

De Alliantie bundelde de initiatieven. Zo'n 20 kopstukken uit de sector vertelden Dijksma hun ambities voor de toekomst, zoals ‘zero waste’ productieprocessen, consumentenacties, ketensamenwerking, monitoring en forecasting, product- en procesinnovatie en bewustwording van medewerkers en gasten.

Hoog op agenda

Voor 2015 houden individuele bedrijven het thema hoog op de agenda. Ook bewustwording bij consumenten is een blijvend aandachtspunt, omdat hier nog het meeste winst te behalen valt. De Alliantie heeft voor extra aandacht ook hulp ingeroepen bij overheid, media en maatschappelijke organisaties.

Daarnaast zet de Alliantie in 2015 in op intensieve samenwerking met de Voedselbanken Nederland en met het Voedingscentrum. Wet- en regelgeving wegwerken die voedselverspilling onnodig in de hand werkt, staat ook op het programma.

Bekijk de resultaten

Lees ook:

 

Lees ook
Europeaan onderschat eigen impact op milieu

Europeaan onderschat eigen impact op milieu

De meeste Europese consumenten denken dat hun eetpatroon weinig invloed heeft op het milieu. Een groot deel van hen zegt echter wel rekening te houden met de duurzaamheid van hun voedsel. Dat blijkt uit een enquête over duurzaam eten van de Europese consumentenorganisatie BEUC. BEUC onderzocht via een enquête de mening van Europese consumenten...

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

De LTO liet de houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid onderzoeken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de consumenten aangeeft duurzaam te willen consumeren. Een veel kleiner deel lijkt dit ook daadwerkelijk te doen. De LTO geeft aan dat verduurzamingsbeleid zich niet alleen op de agrarische sector moet richten.

Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Kweekvis duurzamer dan gedacht volgens nieuwe FIFO-methode

Wetenschapper Björn Kok ontwikkelde een nieuwe methode om te berekenen hoeveel kilo wilde vis nodig is voor één kilo kweekvis. Hieruit komt het beeld naar voren dat kweekvis duurzamer is dan gedacht.