Houdbaarheidstips om verspilling tegen te gaan

verspilling-voedselverspilling-pixabay

Nooit meer discussie over welke voedingsmiddelen wel of niet in de koelkast thuishoren. De Britse NGO Love Food Hate Waste maakte een overzicht waarin de beste houdbaarheidsstrategie voor alle voedingsmiddelen (van A tot Z) staan beschreven, aldus The Guardian.

De NGO leert je onder andere dat je champignons het beste kunt ‘instoppen’ onder een theedoek terwijl je ze in de koelkast bewaart. Ook eieren en nagenoeg alle soorten verse groente en fruit blijven het langst goed in de koelkast. Wel weer even op kamertemperatuur brengen voor je de producten gaat bereiden of eten, want dat verbetert de smaak.

"Het op de juiste plaats bewaren houdt je eten langer vers – en het bespaart je geld”, aldus Helen White, een adviseur bij Love Food Hate Waste. “Als je brood in de koelkast bewaart, zal het sneller muf worden – het moet in de kast of in een broodtrommel liggen. Als je je appels in de fruitschaal bewaart, zullen ze sneller verrimpelen. Bewaar appels in de koelkast - je zult verbaasd zijn hoe lang ze meegaan.”

In Nederland lanceerde het Voedingscentrum eind 2015 de Ja-Nee-koelkaststicker met bewaaradviezen voor 12 veelgebruikte producten.

Foodlog

Meer over
Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.