Houdbaarheidstips om verspilling tegen te gaan

verspilling-voedselverspilling-pixabay

Nooit meer discussie over welke voedingsmiddelen wel of niet in de koelkast thuishoren. De Britse NGO Love Food Hate Waste maakte een overzicht waarin de beste houdbaarheidsstrategie voor alle voedingsmiddelen (van A tot Z) staan beschreven, aldus The Guardian.

De NGO leert je onder andere dat je champignons het beste kunt ‘instoppen’ onder een theedoek terwijl je ze in de koelkast bewaart. Ook eieren en nagenoeg alle soorten verse groente en fruit blijven het langst goed in de koelkast. Wel weer even op kamertemperatuur brengen voor je de producten gaat bereiden of eten, want dat verbetert de smaak.

"Het op de juiste plaats bewaren houdt je eten langer vers – en het bespaart je geld”, aldus Helen White, een adviseur bij Love Food Hate Waste. “Als je brood in de koelkast bewaart, zal het sneller muf worden – het moet in de kast of in een broodtrommel liggen. Als je je appels in de fruitschaal bewaart, zullen ze sneller verrimpelen. Bewaar appels in de koelkast - je zult verbaasd zijn hoe lang ze meegaan.”

In Nederland lanceerde het Voedingscentrum eind 2015 de Ja-Nee-koelkaststicker met bewaaradviezen voor 12 veelgebruikte producten.

Foodlog

Meer over
Lees ook
Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...

Verspilling bestrijden met Internet of Things

Verspilling bestrijden met Internet of Things

Een consortium onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat onderzoeken hoe Internet of Things-technologie ingezet kan worden om voedselverspilling in de keten te voorkomen. Het project richt zich op de versketen. Deelnemende bedrijven zijn actief in onder meer import en emballage van fruit en groente, sensoroplossingen, ict...

Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

'De voedselbank is de dupe van ‘Too Good To Go’, schrijft Eva Witteman vandaag in een ingezonden brief in De Volkskrant. Net op de dag dat Voedselbanken Nederland aandacht vraagt voor 'de Week van de Voedselbanken'. Hoe zit dat?