Houdbaarheidstips om verspilling tegen te gaan

verspilling-voedselverspilling-pixabay

Nooit meer discussie over welke voedingsmiddelen wel of niet in de koelkast thuishoren. De Britse NGO Love Food Hate Waste maakte een overzicht waarin de beste houdbaarheidsstrategie voor alle voedingsmiddelen (van A tot Z) staan beschreven, aldus The Guardian.

De NGO leert je onder andere dat je champignons het beste kunt ‘instoppen’ onder een theedoek terwijl je ze in de koelkast bewaart. Ook eieren en nagenoeg alle soorten verse groente en fruit blijven het langst goed in de koelkast. Wel weer even op kamertemperatuur brengen voor je de producten gaat bereiden of eten, want dat verbetert de smaak.

"Het op de juiste plaats bewaren houdt je eten langer vers – en het bespaart je geld”, aldus Helen White, een adviseur bij Love Food Hate Waste. “Als je brood in de koelkast bewaart, zal het sneller muf worden – het moet in de kast of in een broodtrommel liggen. Als je je appels in de fruitschaal bewaart, zullen ze sneller verrimpelen. Bewaar appels in de koelkast - je zult verbaasd zijn hoe lang ze meegaan.”

In Nederland lanceerde het Voedingscentrum eind 2015 de Ja-Nee-koelkaststicker met bewaaradviezen voor 12 veelgebruikte producten.

Foodlog

Meer over
Lees ook
Food from Food

Food from Food

Er is iets vreemds aan de hand. Nederlanders zijn wereldwijd koploper op het gebied van het efficiënt produceren van voedsel. We hebben ongelofelijk veel kennis over soorten teelten, bewerken en bemesten van landbouwgrond, verwerken van groente en fruit tot lang houdbare producten voor in het winkelschap. We weten precies waar onze grondstoffen...

Samen tegen voedselverspilling

Samen tegen voedselverspilling

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop gaan lopen in de strijd tegen voedselverspilling. Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden...

De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering

De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering

De Verspillingsfabriek behaalde Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat is de hoogst haalbare notering en hiermee is De Verspillingsfabriek koploper als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. De Verspillingsfabriek startte anderhalf jaar geleden met de ambitie om zowel voedselverspilling als verspilling...