Schoonmaak bekabeling machines is lastig

Bekabeling rond machines is vaak moeilijk om schoon te maken. Er kunnen productresten in terechtkomen, terwijl er een verplichting is om deze delen, vanwege ongedierte, in het zicht te hebben en zichtbaar schoon te maken. Toch zijn er oplossingen.

Dat zegt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial. Deze special krijgen abonnees van EVMI vandaag meegestuurd met hun vakblad.

Burggraaf toont aan de hand van foto’s voorbeelden van problemen met hygiënische bekabeling en praktische oplossingen.

Bronnen van vuil

Hij toont bijvoorbeeld dat kabeltracés niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn. Ook zijn kabelgoten in opslagruimten nogal eens bronnen van vuil en schuilplaatsen voor ongedierte. Zelfs ad hoc aangebrachte beschermende maatregelen voor schakelaars kunnen juist weer leiden tot moeilijk reinigbare situaties.

‘Nog veel te doen’

“Er is nog veel te doen op dit gebied”, stelt hij. Een multidisciplinaire werkgroep heeft zich de afgelopen twee jaar over bekabeling gebogen. Hieruit zijn een aantal reinigbare concepten naar voren gekomen, die zijn uitgewerkt en  nu vermeld staan in de praktijkrichtlijn Hygiënische Bekabeling.

hygienespecial2016Bekijk het hele fotoartikel in de HygiëneSpecial.

De special bevat ook tips voor voedselveilig werken, allergenenmanagement, een overzicht van de belangrijkste normen en eisen omtrent perslucht in de voedingsmiddelenindustrie en praktische adviezen voor hygiëne tijdens het productieproces.

Neem een abonnement op EVMI en krijg dan ook de jaarlijkse HygiëneSpecial en de jaarlijkse VerpakkingsSpecial (komend najaar).

 
Lees ook
"We leven in een laagje poep"

"We leven in een laagje poep"

Ons voedsel is veiliger dan ooit. Geeft dit garanties voor de toekomst? Helaas niet. Trends zoals veelvuldig reizen, voedselimport, de consumptie van rauw voedsel zorgen voor toenemende voedselveiligheidsrisico’s. Ook de dynamiek tussen mens en dier is een factor om goed in de gaten te houden, vindt Merel Langelaar. Bacterieresistentie ligt immers...

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...

Vakwerk in RVS

Vakwerk in RVS

Bij Bosgraaf Food & Hygiënetechniek kunt u terecht voor uw RVS bedrijfsinrichting die bijdraagt aan een hygiënische, veilige en ergonomische werkomgeving. Wij stellen hoge eisen aan onze producten en zodoende zijn wij op brede wijze actief in de voedingsmiddelenindustrie, laboratoria en cleanrooms. RVS is op vele wijzen toepasbaar in uw bedrijfsinrichting.