Schoonmaak bekabeling machines is lastig

14 juni 2016

Bekabeling rond machines is vaak moeilijk om schoon te maken. Er kunnen productresten in terechtkomen, terwijl er een verplichting is om deze delen, vanwege ongedierte, in het zicht te hebben en zichtbaar schoon te maken. Toch zijn er oplossingen.

Dat zegt Wouter Burggraaf van Burggraaf & Partners in de HygiëneSpecial. Deze special krijgen abonnees van EVMI vandaag meegestuurd met hun vakblad.

Burggraaf toont aan de hand van foto’s voorbeelden van problemen met hygiënische bekabeling en praktische oplossingen.

Bronnen van vuil

Hij toont bijvoorbeeld dat kabeltracés niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn. Ook zijn kabelgoten in opslagruimten nogal eens bronnen van vuil en schuilplaatsen voor ongedierte. Zelfs ad hoc aangebrachte beschermende maatregelen voor schakelaars kunnen juist weer leiden tot moeilijk reinigbare situaties.

‘Nog veel te doen’

“Er is nog veel te doen op dit gebied”, stelt hij. Een multidisciplinaire werkgroep heeft zich de afgelopen twee jaar over bekabeling gebogen. Hieruit zijn een aantal reinigbare concepten naar voren gekomen, die zijn uitgewerkt en  nu vermeld staan in de praktijkrichtlijn Hygiënische Bekabeling.

hygienespecial2016Bekijk het hele fotoartikel in de HygiëneSpecial.

De special bevat ook tips voor voedselveilig werken, allergenenmanagement, een overzicht van de belangrijkste normen en eisen omtrent perslucht in de voedingsmiddelenindustrie en praktische adviezen voor hygiëne tijdens het productieproces.

Neem een abonnement op EVMI en krijg dan ook de jaarlijkse HygiëneSpecial en de jaarlijkse VerpakkingsSpecial (komend najaar).

 

Altijd op de hoogte blijven?