ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

Arkeon infographic

Foto: Arkeon

Het Israëlische bedrijf ICL investeert met ICL’s Planet Startup Hub €2,75 miljoen in de Oostenrijkse startup Arkeon. Arkeon heeft een innovatief fermentatieproces ontwikkeld dat volledig aanpasbare eiwitingrediënten creëert door CO2 op te vangen en om te zetten in proteïnogene aminozuren die nodig zijn voor menselijke voeding. Deze alternatieve eiwitten zijn CO2-neutraal en geschikt voor clean-label producten.

Arkeon gebruikt voor het proces het eencellige micro-organisme archaea. Dit micro-organisme voedt zich van nature met CO2 en zet deze om in voedzame eiwitten. "Ik heb de afgelopen tien jaar veel tijd besteed aan het verkennen van nieuwe en duurzame biotechnologische methoden voor alternatieve eiwitproductie”, zegt Gregor Tegl, mede-oprichter van Arkeon. “Ons team heeft deskundigheid in microbiologie en gasfermentatie ingezet om een geheel nieuw regeneratief voedselproductiesysteem te creëren. De steun en het partnerschap van ICL zullen ons helpen onze eiwitproductiecapaciteiten op te schalen.”

ICL noemt het proces een grote doorbraak. “Arkeons toewijding aan het ontwikkelen van een hernieuwbaar eiwit is volledig in lijn met de inzet van onze organisatie om impactvolle oplossingen te creëren voor de duurzaamheidsuitdagingen op de wereldwijde voedselmarkten”, aldus Hadar Sutovsky, vice-president External Innovation bij ICL en algemeen directeur van ICL Planet.

Als nieuwste lid van ICL's Planet Startup Hub krijgt Arkeon volledige toegang tot de ultramoderne R&D-labs en productiefaciliteiten van ICL Food Specialties. Arkeon is de derde investering van ICL’s Planet Startup Hub in de afgelopen 12 maanden. Dit investeringsplatform is opgericht om zowel beginnende als pilot-ready innovatieve bedrijven die actief zijn binnen de FoodTech- en AgriTech-domeinen vooruit te helpen.

Bron: ICL 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Innovatie & Duurzaamheid

Innovatie & Duurzaamheid

Meer en meer initiatieven zien het daglicht én groeien door tot oplossingen die ons écht verder brengen. Op allerlei vlakken waar het in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook op vlakken waar het in de maatschappij om gaat. Op de vloer, en op het podium, we hebben weer wat voorpret verzameld. Gronfa Procestechniek  Gronfa is producent...

Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Student Ashley Foekens ontwikkelt gezondere voedingskeuzes voor de consument

Ze is nog druk met de afronding van haar opleiding Food Commerce & Technology bij Hogeschool Inholland Amsterdam, maar nu al heeft Ashley Foekens een indrukwekkende staat van dienst. Het gezondere frikandelbroodje dat zij ontwikkelde tijdens haar stage bij Albert Heijn werd verkozen tot beste product van het jaar. Maar dat is niet alles. In haar laatste...

Voedingsmiddelenindustrie in de media – week 9

Voedingsmiddelenindustrie in de media – week 9

Tekorten aan groente en fruit, een nieuw Food Innovation Park en toestemming voor ontvet krekelpoeder in voedingsmiddelen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.