IFFI Masterclass suikerreductie

Bakkers in bedrijf_robert-van-beckhoven_Masterclass IFFI, suikerreductie

Suikerreductie wordt steeds belangrijker in de levensmiddelenindustrie. Niet alleen de consument vraagt erom, maar ook retailers. Suiker weglaten is echter niet zo eenvoudig. Er bestaat geen product die suiker in alle voedingsmiddelen kan vervangen. Om kennis en ervaringen uit te wisselen, hield IFFI (Ingredients For Food Innovators) 28 en 29 juni een masterclass Sweet Reductions-Less is more. Geheel gewijd aan het verminderen van het gebruik van suiker in de voedingsmiddelenindustrie.

Masterclass suikerreductie

De masterclass bestond uit twee dagen. Tijdens de eerste dag werden er onder meer lezingen verzorgd door KraftHeinz en FrieslandCampina, bedrijven die geslaagd zijn in de suikerreductie. De tweede dag begon met een introductie van de gastheer, Robèrt van Beckhoven. Hij heeft zijn bedrijf gevestigd in een voormalige leerlooierij in Oisterwijk. Tijdens een rondleiding door het bedrijf liet Van Beckhoven zijn gasten geregeld proeven. Hij doet geen concessies wat betreft de smaak en gebruikt alleen de beste ingrediënten. Dat betekent de beste hazelnoten, smaragdgroene pistachenoten en chocolade uit Colombia.

Suiker vervangen

Na de rondleiding was het tijd voor de gasten om de mouwen op te stropen. Tijdens een korte workshop werd een appeltaart gemaakt. Deelnemers gingen vervolgens in gesprek over op welke wijze zij suiker in hun producten reduceren en welke uitdagingen ze hierbij ondervinden. Ook ging het over de vraag naar producten met minder suiker: want hoe groot is deze eigenlijk?

Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat het weglaten van suiker niet zo eenvoudig is. Een goede vervanger vinden is lastig. Naast zorgen voor de zoete smaak, draagt suiker op vele andere manieren bij aan de kwaliteit van een product. Het zorgt tevens voor kleur, structuur, mondgevoel, verwerkbaarheid en houdbaarheid, om maar een aantal eigenschappen te noemen.

Dat bleek ook tijdens de lezing van Peijnenburg, later die dag. Het bedrijf heeft zo’n vier jaar gewerkt aan het ontwikkelen van Peijnenburg Zero, in samenwerking met TNO.

Lees in EVMI 5-2018 een verslag van de masterclass Sweet Reductions-Less is more van IFFI. EVMI 5-2018 verschijnt op 28 augustus. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

Winst Frieslandcampina krijgt knauw door coronapandemie

De omzet bleef dit half jaar nagenoeg gelijk, maar de winst daalde met 37,2%. Als gevolg van de voorspelde recessie volgende jaren, verwacht FrieslandCampina de bedrijfsvoering te veranderen en de productiviteit te verhogen.

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

FrieslandCampina stapt over op papieren rietjes

Zuivelproducent FrieslandCampina vervangt alle plastic rietjes in Europese drankverpakkingen met papieren alternatieven. Komend jaar zullen er meer dan 100 miljoen plastic rietjes worden vervangen op verpakkingen van onder meer de merken Fristi, Optimel en Chocomel. Om de papieren rietjes even functioneel te maken als de plastic variant moest een aantal...