IFFI Masterclass suikerreductie

2 juli 2018

Suikerreductie wordt steeds belangrijker in de levensmiddelenindustrie. Niet alleen de consument vraagt erom, maar ook retailers. Suiker weglaten is echter niet zo eenvoudig. Er bestaat geen product die suiker in alle voedingsmiddelen kan vervangen. Om kennis en ervaringen uit te wisselen, hield IFFI (Ingredients For Food Innovators) 28 en 29 juni een masterclass Sweet Reductions-Less is more. Geheel gewijd aan het verminderen van het gebruik van suiker in de voedingsmiddelenindustrie.

Masterclass suikerreductie

De masterclass bestond uit twee dagen. Tijdens de eerste dag werden er onder meer lezingen verzorgd door KraftHeinz en FrieslandCampina, bedrijven die geslaagd zijn in de suikerreductie. De tweede dag begon met een introductie van de gastheer, Robèrt van Beckhoven. Hij heeft zijn bedrijf gevestigd in een voormalige leerlooierij in Oisterwijk. Tijdens een rondleiding door het bedrijf liet Van Beckhoven zijn gasten geregeld proeven. Hij doet geen concessies wat betreft de smaak en gebruikt alleen de beste ingrediënten. Dat betekent de beste hazelnoten, smaragdgroene pistachenoten en chocolade uit Colombia.

Suiker vervangen

Na de rondleiding was het tijd voor de gasten om de mouwen op te stropen. Tijdens een korte workshop werd een appeltaart gemaakt. Deelnemers gingen vervolgens in gesprek over op welke wijze zij suiker in hun producten reduceren en welke uitdagingen ze hierbij ondervinden. Ook ging het over de vraag naar producten met minder suiker: want hoe groot is deze eigenlijk?

Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat het weglaten van suiker niet zo eenvoudig is. Een goede vervanger vinden is lastig. Naast zorgen voor de zoete smaak, draagt suiker op vele andere manieren bij aan de kwaliteit van een product. Het zorgt tevens voor kleur, structuur, mondgevoel, verwerkbaarheid en houdbaarheid, om maar een aantal eigenschappen te noemen.

Dat bleek ook tijdens de lezing van Peijnenburg, later die dag. Het bedrijf heeft zo’n vier jaar gewerkt aan het ontwikkelen van Peijnenburg Zero, in samenwerking met TNO.

Lees in EVMI 5-2018 een verslag van de masterclass Sweet Reductions-Less is more van IFFI. EVMI 5-2018 verschijnt op 28 augustus. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?