Ig Nobelprijs voor onderzoek naar bacteriën in kauwgom

kauwgom

Beeld: RyanMcGuire via Pixabay

Wat voor micro-organismen krioelen er in een propje op straat gegooide kauwgom? En hoe verschilt dat per land? De onderzoekers die dat uitzochten mochten begin september de Ig Nobelprijs voor ecologie in ontvangst nemen.

Op 9 september zijn de jaarlijkse Ig Nobelprijzen uitgereikt. De awards zijn een parodie op de Nobelprijs en worden uitgereikt aan onderzoek waarvan het nut niet direct duidelijk is. De organisatoren vestigen aandacht op wetenschappelijke artikelen met een humoristisch of onverwacht aspect. Research that makes people laugh and then think, is hun slogan.

Dit jaar gaat de Ig Nobelprijs voor ecologie naar Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú en Manuel Porcar. De Spaanse en Iraanse onderzoekers identificeerden de verschillende bacteriesoorten die ‘wonen’ en evolueren in stukken kauwgom die op straat zijn beland, in vijf verschillende landen. In hun open access paper, The wasted chewing gum bacteriome, omschrijven de onderzoekers hoe in op straat gegooide kauwgom binnen een paar weken een uniek bacterioom ontstaat met organismen uit de mond die evolueren in een environmental bacteriome. Wasted chewing gums collected worldwide contain a typical sub-aerial biofilm bacteriome, characterised by species such as Sphingomonas spp., Kocuria spp., Deinococcus spp. and Blastococcus spp. De resultaten van het onderzoek zijn nuttig voor een grote range aan disciplines, schrijven de wetenschappers, zoals forensisch onderzoek, studies naar besmettelijke ziekten en bioremediatie van resten weggegooide kauwgom.

Dit jaar zit er bij de Ig Nobelprijzen ook een Nederlandse winnaar. Jasper Meeusen van de TU Eindhoven maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam dat uitzocht hoe voetgangers hun koers verleggen om niet constant tegen elkaar op te botsen. Zij gingen naar huis met de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde.

De complete lijst met winnaars vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

CBS: mkb berekent kostenstijgingen door aan klant

Veel ondernemers in het mkb kunnen niet anders dan de stijgende kosten voor onder andere energie en grondstoffen doorbereken aan de klant.

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.

Bacteriën bestrijden met enzymen | De strijd tegen biofilms

Bacteriën bestrijden met enzymen | De strijd tegen biofilms

Biofilms, lagen van aan elkaar gegroeide micro-organismen op oppervlakken, kunnen zorgen voor grote besmettingen in voedingsproducten. Met soms ernstige gevolgen.