IJslolly vermindert dorstgevoel bij vochtbeperking

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft speciale ijslolly’s voor mensen die niet te veel vocht mogen binnenkrijgen. IJslolly Frodio, die verpleegkundigen van de afdeling nefrologie en cardiologie hebben ontwikkeld, vermindert het dorstgevoel.

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, kunnen niet veel vocht verwerken. Bij hartfalen wordt de inname van vocht beperkt om het hart minder zwaar te belasten. Patënten met nierfalen krijgen minder vocht, omdat de nieren minder vocht kunnen uitscheiden.

Zo mogen patiënten dagelijks maar maximaal 1000 ml binnenkrijgen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig vol te houden, omdat de patiënten vaak een dorstgevoel hebben.

Speekselproductie

De in eigen huis ontwikkelde ijslolly bevat slecht 10 ml water en heeft de smaken mint, citroen en framboos. Daardoor kunnen patiënten de lolly als tussendoortje nemen, zonder dat zij veel vocht binnenkrijgen. Bijkomend voordeel is dat het ook zorgt voor speekselproductie en dus helpt tegen een nare droge mond.

Patiënten in Ede geven aan dat een vochtbeperking met de lolly’s makkelijker is vol te houden, omdat zij het dorstgevoel verlichten.

De Frodio is volgens het ziekenhuis tevens een goede aanvulling voor oudere patiënten bij wie het dorstgevoel vaak minder aanwezig of zelf afwezig is. Zo zorgen ze, zeker bij warm weer, voor een goede vochtaanvulling.

Lees ook:

 
Lees ook
Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Tijdens een medische opleiding is er niet voldoende aandacht voor voeding. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen.

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Waarom gezond eten ook lekker moet klinken

Mensen willen best meer groente eten maar dan moeten zij wel verleid worden door een lekker klinkende naam. Alleen zeggen dat iets op basis van de voedingswaarden gezond is, blijkt niet voldoende om voor de gezonde optie te gaan.

Nestlé schakelt hulp in van ‘Raad van Kinderen’

Nestlé schakelt hulp in van ‘Raad van Kinderen’

Nestlé heeft de hulp ingeschakeld van een ‘Raad van Kinderen’. Deze Raad geeft Nestlé advies over wat het kan doen om kinderen in Nederland te helpen gezonder te eten. Recent kwam de Raad met adviezen, liet het voedingsmiddelenbedrijf afgelopen vrijdag weten via een persbericht.