IJslolly vermindert dorstgevoel bij vochtbeperking

20 februari 2015

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft speciale ijslolly’s voor mensen die niet te veel vocht mogen binnenkrijgen. IJslolly Frodio, die verpleegkundigen van de afdeling nefrologie en cardiologie hebben ontwikkeld, vermindert het dorstgevoel.

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, kunnen niet veel vocht verwerken. Bij hartfalen wordt de inname van vocht beperkt om het hart minder zwaar te belasten. Patënten met nierfalen krijgen minder vocht, omdat de nieren minder vocht kunnen uitscheiden.

Zo mogen patiënten dagelijks maar maximaal 1000 ml binnenkrijgen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig vol te houden, omdat de patiënten vaak een dorstgevoel hebben.

Speekselproductie

De in eigen huis ontwikkelde ijslolly bevat slecht 10 ml water en heeft de smaken mint, citroen en framboos. Daardoor kunnen patiënten de lolly als tussendoortje nemen, zonder dat zij veel vocht binnenkrijgen. Bijkomend voordeel is dat het ook zorgt voor speekselproductie en dus helpt tegen een nare droge mond.

Patiënten in Ede geven aan dat een vochtbeperking met de lolly’s makkelijker is vol te houden, omdat zij het dorstgevoel verlichten.

De Frodio is volgens het ziekenhuis tevens een goede aanvulling voor oudere patiënten bij wie het dorstgevoel vaak minder aanwezig of zelf afwezig is. Zo zorgen ze, zeker bij warm weer, voor een goede vochtaanvulling.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?