IJslolly vermindert dorstgevoel bij vochtbeperking

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft speciale ijslolly’s voor mensen die niet te veel vocht mogen binnenkrijgen. IJslolly Frodio, die verpleegkundigen van de afdeling nefrologie en cardiologie hebben ontwikkeld, vermindert het dorstgevoel.

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, kunnen niet veel vocht verwerken. Bij hartfalen wordt de inname van vocht beperkt om het hart minder zwaar te belasten. Patënten met nierfalen krijgen minder vocht, omdat de nieren minder vocht kunnen uitscheiden.

Zo mogen patiënten dagelijks maar maximaal 1000 ml binnenkrijgen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig vol te houden, omdat de patiënten vaak een dorstgevoel hebben.

Speekselproductie

De in eigen huis ontwikkelde ijslolly bevat slecht 10 ml water en heeft de smaken mint, citroen en framboos. Daardoor kunnen patiënten de lolly als tussendoortje nemen, zonder dat zij veel vocht binnenkrijgen. Bijkomend voordeel is dat het ook zorgt voor speekselproductie en dus helpt tegen een nare droge mond.

Patiënten in Ede geven aan dat een vochtbeperking met de lolly’s makkelijker is vol te houden, omdat zij het dorstgevoel verlichten.

De Frodio is volgens het ziekenhuis tevens een goede aanvulling voor oudere patiënten bij wie het dorstgevoel vaak minder aanwezig of zelf afwezig is. Zo zorgen ze, zeker bij warm weer, voor een goede vochtaanvulling.

Lees ook:

 
Lees ook
Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

Jury oordeelt: glyfosaat in Roundup veroorzaakte kanker

De jury die Bayer twee weken geleden in San Francisco schuldig bevond aan het veroorzaken van de kanker die Edwin Hardeman opliep, stelde woensdag 27 maart de straf vast. Hoewel er wetenschappelijk geen oorzakelijk verband is vast te stellen, oordeelde de jury dat de man ziek is geworden omdat hij Roundup met glyfosaat in zijn tuin gebruikte. Bayer...

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

Brancheorganisatie vleessector vindt Week Zonder Vlees te commercieel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) haalt aan dat er nogal wat commerciële partijen bij de Nationale Week Zonder Vlees betrokken zijn, en dat daarom het “maatschappelijk & duurzaam profiel” wordt overschaduwd door marketingdoeleinden van de producenten. Een hoop commerciële partijen zijn betrokken bij de Week...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...