ILT legt dwangsom op om invoering statiegeld op blikjes af te dwingen

Blikjes frisdrank (Pexels)

Foto: Pexels

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil de invoering van statiegeld op blikjes op 1 januari 2023 afdwingen met een dwangsom. Hiermee reageert de ILT op het bericht van het Afvalfonds Verpakkingen dat zij de invoering uit stellen tot april 2023.

De wetgeving en verplichting voor statiegeld op blikjes gaat in op 1 januari 2023. Maar het Afvalfonds Verpakkingen maakte juni 2022 bekend dat het inzamelingssysteem voor consumentenblikjes niet op tijd gereed is vanwege de onzekerheid in levertijden van bijvoorbeeld machines door grondstoffenschaarste. Daarom stelde de dienst de invoering drie maanden uit.

Dwangsom

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) liet in een kamerbrief weten vast te houden aan 1 januari 2023. ILT treedt vanaf die datum handhavend op. Maar omdat het bedrijfsleven nu al aangeeft niet aan de nieuwe datum te voldoen, legt de ILT dwangsommen op aan de zeventien betrokken partijen. Bij elkaar gaat het om een bedrag van ruim € 28 miljoen.

Circulaire economie

“We zien het niet naleven van de nieuwe wet op ons afkomen”, zegt Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT op de website. “Daar wil de ILT paal en perk aan stellen. Dat er statiegeld op blikjes komt, is niet nieuw. De betrokken partijen zijn vooraf ruim betrokken en geïnformeerd over de datum van 31 december 2022. Het lijkt volgens de sector onmogelijk om die datum te halen, maar dat zien we echt anders. Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, dus ook voor de producenten en importeurs van blikjes, de supermarkten en het Afvalfonds.”

Bron: ILT

Geen nieuws meer missen van More than Drinks? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Wegwerpzakjes voor groente en fruit verdwijnen uit de supermarkt

Wegwerpzakjes voor groente en fruit verdwijnen uit de supermarkt

Dit jaar verdwijnen de eenmalige zakjes voor groenten en fruit uit vijf Nederlandse supermarkten. In plaats daarvan kunnen de klanten gebruik maken van herbruikbare zakjes die zij thuis kunnen wassen. Met dit gezamenlijke initiatief verwachten de supermarktketens jaarlijks zo’n 126 miljoen plastic en 10 miljoen papieren zakjes te besparen.

Statiegeld op blikjes uitgesteld tot april 2023

Statiegeld op blikjes uitgesteld tot april 2023

Staatssecretaris Vivianne Heijen van Milieu wilde op 1 januari 2023 statiegeld op blikjes invoeren, maar de Raad van State bepaalt anders. Het statiegeldsysteem voor blikjes moet 1 april 2023 starten.

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Innamepunten voor plastic statiegeldflesjes op NS-stations

Vanaf vandaag kunnen op Utrecht Centraal lege plastic flesjes met statiegeld ingeleverd worden. Het is het eerste treinstation in Nederland met een innamepunt voor statiegeldflesjes. NS heeft het streven om uiteindelijk op 50 stations innamepunten te hebben. Dit jaar nog komen er ook automaten op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal...