ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

algen-nestle-corbion-eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen.

Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder. Met hulp van micro-organismen kunnen eiwitten worden geproduceerd waarvoor minder water en landbouwgrond nodig is dan voor plantaardige eiwitten. Voedselgiganten als Nestlé investeren er al flink in, maar voordat toepassing mogelijk is, moet er nog veel worden uitgezocht.

Onderzoek

Het Vlaamse ILVO draagt bij in het kader van het Prometheus project, een samenwerking tussen verschillende Belgische instituten en bedrijven. ILVO zal in diens tweeledige onderzoek in de eerste plaats de eigenschappen van de eiwitten bepalen, zoals thermostabiliteit, oplosbaarheid, waterbindend vermogen, viscositeit, emulgerende en gelerende eigenschappen, schuimend vermogen en schuimstabiliteit. De kennis van deze eigenschappen is belangrijk als deze eiwitten hun toepassing willen vinden in bijvoorbeeld vegetarische chocomousse (schuimend vermogen) of in een vegetarisch alternatief voor paté (emulgerende eigenschappen).

Ten tweede wil het instituut onderzoeken welke invloed verwerkingstechnieken hebben op die eigenschappen. Luchtdrogen, vriesdrogen en sproeidrogen werden geselecteerd als droogtechnieken, terwijl droge extrusie en “high moisture” extrusie als vormgevingstechnieken onderzocht zullen worden. De resultaten zullen het voor ILVO mogelijk maken een toepassingsmatrix samen te stellen om te voorspellen in welke levensmiddelen elk microbieel eiwit kan toegepast worden.

Beeld: eiwit uit microalgen (Corbion)

Lees ook
HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy organiseert eind november voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Of er vraag naar is? De eerste editie was razendsnel volgeboekt!

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren