ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit
Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen.
Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder. Met hulp van micro-organismen kunnen eiwitten worden geproduceerd waarvoor minder water en landbouwgrond nodig is dan voor plantaardige eiwitten. Voedselgiganten als Nestlé investeren er al flink in, maar voordat toepassing mogelijk is, moet er nog veel worden uitgezocht.
Onderzoek
Het Vlaamse ILVO draagt bij in het kader van het Prometheus project, een samenwerking tussen verschillende Belgische instituten en bedrijven. ILVO zal in diens tweeledige onderzoek in de eerste plaats de eigenschappen van de eiwitten bepalen, zoals thermostabiliteit, oplosbaarheid, waterbindend vermogen, viscositeit, emulgerende en gelerende eigenschappen, schuimend vermogen en schuimstabiliteit. De kennis van deze eigenschappen is belangrijk als deze eiwitten hun toepassing willen vinden in bijvoorbeeld vegetarische chocomousse (schuimend vermogen) of in een vegetarisch alternatief voor paté (emulgerende eigenschappen).
Ten tweede wil het instituut onderzoeken welke invloed verwerkingstechnieken hebben op die eigenschappen. Luchtdrogen, vriesdrogen en sproeidrogen werden geselecteerd als droogtechnieken, terwijl droge extrusie en “high moisture” extrusie als vormgevingstechnieken onderzocht zullen worden. De resultaten zullen het voor ILVO mogelijk maken een toepassingsmatrix samen te stellen om te voorspellen in welke levensmiddelen elk microbieel eiwit kan toegepast worden.
Beeld: eiwit uit microalgen (Corbion)
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 10-2023
Frankrijk neemt maatregelen tegen stijging voedselprijzen, de toekomst van algen in voeding en Louise Fresco over het stikstofprobleem. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Voedingsmiddelensindustrie in de media | Week 8-2023
Vleesvervangers van suikerbiet, interview met Foodello en de productie van plantaardig eiwitpoeder. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Agrifoodpluim voor visvervangers van Monkeys by the Sea
Monkeys by the Sea wint de Agrifoodpluim van de provincie Noord-Brabant. De start-up maakt visvervangers van ingrediënten uit de buurt en ontvangt de prijs vanwege hun bijdrage aan de eiwittransitie.