ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

algen-nestle-corbion-eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen.

Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder. Met hulp van micro-organismen kunnen eiwitten worden geproduceerd waarvoor minder water en landbouwgrond nodig is dan voor plantaardige eiwitten. Voedselgiganten als Nestlé investeren er al flink in, maar voordat toepassing mogelijk is, moet er nog veel worden uitgezocht.

Onderzoek

Het Vlaamse ILVO draagt bij in het kader van het Prometheus project, een samenwerking tussen verschillende Belgische instituten en bedrijven. ILVO zal in diens tweeledige onderzoek in de eerste plaats de eigenschappen van de eiwitten bepalen, zoals thermostabiliteit, oplosbaarheid, waterbindend vermogen, viscositeit, emulgerende en gelerende eigenschappen, schuimend vermogen en schuimstabiliteit. De kennis van deze eigenschappen is belangrijk als deze eiwitten hun toepassing willen vinden in bijvoorbeeld vegetarische chocomousse (schuimend vermogen) of in een vegetarisch alternatief voor paté (emulgerende eigenschappen).

Ten tweede wil het instituut onderzoeken welke invloed verwerkingstechnieken hebben op die eigenschappen. Luchtdrogen, vriesdrogen en sproeidrogen werden geselecteerd als droogtechnieken, terwijl droge extrusie en “high moisture” extrusie als vormgevingstechnieken onderzocht zullen worden. De resultaten zullen het voor ILVO mogelijk maken een toepassingsmatrix samen te stellen om te voorspellen in welke levensmiddelen elk microbieel eiwit kan toegepast worden.

Beeld: eiwit uit microalgen (Corbion)

Lees ook
Internationale norm over WGS en microbiologie gepubliceerd

Internationale norm over WGS en microbiologie gepubliceerd

Recentelijk is de internationale norm gepubliceerd voor het gebruik van whole genome sequencing (WGS) om erfelijk materiaal van micro-organismen in voedsel te bepalen. De norm is opgesteld door een internationale werkgroep met meerdere Nederlandse experts die afkomstig zijn van de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’.

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.