IMVO Convenant plantaardige eiwitten ondertekend

Minister Ploumen heeft op 6 maart in de New World Campus in Den Haag het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten ondertekend. Dit meldt MVO Nederland. Producenten en andere betrokken partijen spreken daarin af om duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten internationaal beter beschikbaar en aantrekkelijker maken.

Door de groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar voedsel, en dus eiwit, toe. Als deze vraag alleen door dierlijk eiwit (zoals vlees) wordt ingevuld, putten we de aarde uit. Plantaardige eiwitten bieden een goed alternatief. Deze zijn gezonder en belasten de planeet minder.

Belangrijke stap

"Willen we in de toekomst wereldwijd voor iedereen voldoende gezond voedsel en het gebruik van land en water terugdringen, dan is een andere wijze van voedselproductie en consumptie onvermijdelijk. Een productie die gericht is op meer plantaardige eiwitten in ons eten, maar die óók duurzaam is. Het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten is daarom een zeer belangrijke stap", zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Deelnemers aan het convenant spreken af hun kennis te delen en met hun projecten een positieve stimulans te geven aan duurzame lokale ontwikkeling. Ecologische en sociale duurzaamheid zijn vanaf de start een integraal onderdeel en volledig ingebed in de keten.

Initiatief uit de sector

Het initiatief voor dit convenant komt uit de sector. Het is een samenwerking tussen de brancheorganisatie Het Planeet, Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, IUCN NL, Natuur en Milieu, FNV, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Brancheorganisatie Het Planeet bracht de partijen bij elkaar, The Terrace en MVO Nederland faciliteerden het proces.

Samenwerking

Nu de afspraken voor samenwerking er liggen, is de volgende stap impact realiseren. Dat doen de partijen met elkaar, maar ook nieuwe organisaties zijn van harte welkom zich aan te sluiten. Zo liet Vivera, producent van vegetarische en veganistische producten, tijdens de ondertekening weten zich ook bij het convenant aan te sluiten. “Wij werken er graag aan mee om door het goed zaken doen onze positieve impact zo veel mogelijk te vergroten. Wij willen daarin graag samenwerken met de partijen binnen dit convenant omdat we erin geloven dat je samen meer kunt bereiken”, aldus Gert Jan Gombert.

"Dit convenant is een mooie basis om samen de handen uit de mouwen te steken en de plannen om te zetten in projecten. Wij kijken ernaar uit met de partijen deze volgende fase in te gaan", aldus Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

Lees ook
Zweden, Finland, België en Nederland promoten verkoop biologisch met nieuwe campagne

Zweden, Finland, België en Nederland promoten verkoop biologisch met nieuwe campagne

Nederland start samen met Zweden, Finland en België een nieuwe campagne om de verkoop van biologische producten te stimuleren. Het gaat om een nudging-campagne waarbij door middel van subtiele aanpassingen in de supermarkt en online omgeving de verkoop van biologische producten wordt gestimuleerd.

Dit zijn de beste trends in de voedingsmiddelenindustrie van 2022

Dit zijn de beste trends in de voedingsmiddelenindustrie van 2022

Plantaardig vlees en een neiging tot duurzaam eten kwamen in 2021 op de voorgrond. Van de samenwerking van de beroemde chef-kok Tom Colicchio met Meati tot de decembergids van The Manual om veganist te worden, de voedingsmiddelenindustrie volgde de tijdgeest constant. Dit jaar zullen er waarschijnlijk meer plantaardig voedsel en duurzame verpakkingen...

ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

ABN AMRO: CO2-voetafdruk Nederlandse varkens behoort tot laagste ter wereld

2021 was een slecht jaar voor de Nederlandse varkenshouderij. Enerzijds lagen de prijzen voor varkensvlees laag, terwijl varkenshouders anderzijds geconfronteerd werden met hoge kosten. Maar er is ook goed nieuws.