IMVO Convenant plantaardige eiwitten ondertekend

Minister Ploumen heeft op 6 maart in de New World Campus in Den Haag het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten ondertekend. Dit meldt MVO Nederland. Producenten en andere betrokken partijen spreken daarin af om duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten internationaal beter beschikbaar en aantrekkelijker maken.

Door de groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar voedsel, en dus eiwit, toe. Als deze vraag alleen door dierlijk eiwit (zoals vlees) wordt ingevuld, putten we de aarde uit. Plantaardige eiwitten bieden een goed alternatief. Deze zijn gezonder en belasten de planeet minder.

Belangrijke stap

"Willen we in de toekomst wereldwijd voor iedereen voldoende gezond voedsel en het gebruik van land en water terugdringen, dan is een andere wijze van voedselproductie en consumptie onvermijdelijk. Een productie die gericht is op meer plantaardige eiwitten in ons eten, maar die óók duurzaam is. Het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten is daarom een zeer belangrijke stap", zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Deelnemers aan het convenant spreken af hun kennis te delen en met hun projecten een positieve stimulans te geven aan duurzame lokale ontwikkeling. Ecologische en sociale duurzaamheid zijn vanaf de start een integraal onderdeel en volledig ingebed in de keten.

Initiatief uit de sector

Het initiatief voor dit convenant komt uit de sector. Het is een samenwerking tussen de brancheorganisatie Het Planeet, Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, IUCN NL, Natuur en Milieu, FNV, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit, ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Brancheorganisatie Het Planeet bracht de partijen bij elkaar, The Terrace en MVO Nederland faciliteerden het proces.

Samenwerking

Nu de afspraken voor samenwerking er liggen, is de volgende stap impact realiseren. Dat doen de partijen met elkaar, maar ook nieuwe organisaties zijn van harte welkom zich aan te sluiten. Zo liet Vivera, producent van vegetarische en veganistische producten, tijdens de ondertekening weten zich ook bij het convenant aan te sluiten. “Wij werken er graag aan mee om door het goed zaken doen onze positieve impact zo veel mogelijk te vergroten. Wij willen daarin graag samenwerken met de partijen binnen dit convenant omdat we erin geloven dat je samen meer kunt bereiken”, aldus Gert Jan Gombert.

"Dit convenant is een mooie basis om samen de handen uit de mouwen te steken en de plannen om te zetten in projecten. Wij kijken ernaar uit met de partijen deze volgende fase in te gaan", aldus Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

Lees ook
Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Planbureau leefomgeving wil herziening aanpak eiwittransitie

Het PBL beschouwt in nieuw beleid consumptiegedrag als uiting van sociaal-culturele routines. Het bureau adviseert dus om pogingen om de Nederlandse consument meer plantaardig te laten eten te richten op een aantal situaties, zoals thuis koken en uit eten. Hierbij wil het planbureau actief verschillende actoren betrekken, van influencers tot horeca...

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Microalgen lijken waardevolle bron omega-3-vetzuren

Duitse wetenschappers vergeleken verschillende wijzen van microalgen-productie met gekweekte en gevangen vis. De vergelijking richtte zich op voedingswaarde en duurzaamheidsaspecten zoals uitstoot van CO2. Zij concludeerden dat microalgen op de meeste gebieden vergelijkbaar of iets beter presteerden dan vis.

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...