Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Verticale landbouw

Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers. 

Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt, een soort "stadstuinieren in de lucht". De wasabi rucola, postelein, Chinese broccoli, snijbiet en sla groeien in verticale kolommen en gebruiken voor een kas weinig licht en 95% minder water dan in traditionele teelt. Door de teelt onder kunstlicht in een afgesloten ruimte zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Op speciaal ontwikkelde meststoffen 'zonder chemicaliën' groeien voedzame, gezonde en lekkere groenten, aldus Marqt en Urban Ponics. Dat de wortel er nog aan zit zorgt voor een langere versheid en bewaarbaarheid. Dat moet voedselverspilling verminderen. 

'Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzame teelt,' zegt Gijs Heineke, sourcing manager AGF bij Marqt. 'We willen het altijd nóg beter doen, met als gezamenlijk doel de huidige voedselketen te veranderen. Dit is een vernieuwing waar we trots op zijn, want de teeltwijze komt zowel de smaak, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.'

Bron: Foodlog

Lees ook
EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Avocado’s krijgen een anti-voedselverspilling-laagje

Met een nieuwe technologie hoopt Nature’s Pride – de grootste avocado-handelaar van Nederland – zijn avocado’s langer houdbaar te maken en zo voedselverspilling terug te dringen. De avocado’s in kwestie worden bespoten met Apeel: een beschermend laagje dat is gemaakt van plant-eigen materialen. Door de waterafstotende...

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

‘Food sector loopt decennia achter in technologische innovatie’

Big data, blockchain, geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie; allemaal innovaties die hele branches veranderen. Maar de voedselsector blijft ver achter, stelt een rapport van het World Economic Forum. En dat terwijl die sector juist met wereldwijde problemen kampt die zulke nieuwe systemen zouden kunnen oplossen. “Wereldwijde voedselsystemen...