Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

palmolie-pixabay

Indonesië gaat de export van palmolie en afgeleide producten verbieden om binnenlandse tekorten te voorkomen en de stijgende prijzen te dempen. Dat heeft president Joko Widodo bekendgemaakt. Het exportverbod gaat donderdag 28 april in en geldt voor onbepaalde tijd.

Indonesië is de grootste producent en exporteur van palmolie. Samen met Maleisië is het land goed voor 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie. De vraag, en daarmee de prijzen, steeg in de afgelopen tijd omdat de oorlog in Oekraïne wereldwijd heeft geleid tot een tekort aan zonnebloemolie.

Corruptieonderzoek

Deze week maakte het Openbaar Ministerie in Indonesië bekend dat een corruptieonderzoek wordt geopend waarbij een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Handel en drie bestuurders uit de palmolie-industrie betrokken zijn. Eerder dit jaar verplichtte de regering alle exporteurs van palmolie om voor voldoende binnenlandse voorraden te zorgen en om de sterk stijgende internationale olieprijzen niet te volgen. De medewerker van het ministerie wordt verdacht van het verstrekken van exportvergunningen voor ruwe palmolie en afgeleide producten zoals kookolie, waardoor de tekorten en prijsstijgingen in het binnenland verder zijn opgelopen.

Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Voeding in oktober 14% duurder dan vorig jaar

Consumentengoederen en -diensten waren in oktober 14,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In september was de inflatie 14,5 procent. De prijsontwikkeling van energie had een neerwaarts effect op de inflatie, voeding zorgde voor een verhogend effect.

Solidaridad: 'Investeer in duurzame palmolie en stop boycots'

Solidaridad: 'Investeer in duurzame palmolie en stop boycots'

Investeer in kleinschalige palmolie boeren in plaats van palmolie te boycotten, zegt maatschappelijke organisatie Solidaridad in hun eerste Palmolie Barometer die donderdag 15 september verschijnt. De organisatie pleit voor een verbreding van het duurzaamheidsdebat over de productie van palmolie en raadt een boycot juist af, omdat miljoenen mensen wereldwijd...