'Resistente bacteriën kosten 25.000 levens per jaar'

12 februari 2016

Infecties met resistente bacteriën kosten in de EU jaarlijks 25.000 levens. Dat zegt Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Hij reageert daarmee op een rapport van EFSA en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Het probleem van resistente bacteriën beperkt zich echter niet tot Europa. "Het is een wereldwijd probleem dat een wereldwijde oplossing behoeft." Hij stelt dat EFSA en ECDC hun expertise gebundeld hebben om het probleem aan te pakken en beleidsmakers over de hele wereld van adviezen te voorzien.

Campylobacter

Resistente bacteriën komen voor in dieren en voedingsmiddelen én dus ook in mensen. Wetenschappers waarschuwen dat resistentie tegen het antibioticum ciprofloxacine zeer veel voorkomt in Campylobacter. Campylobacteriose, de ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met Campylobacter is de meest voorkomende ziekte die wordt overgebracht door dieren en dierlijke producten. Campylobacter wordt overgebracht via pluimvee en door het eten van slecht verhit pluimveevlees.

De wetenschappers vonden in pluimvee ook bewijs van resistentie van Salmonella en E. coli tegen colistine. "Dat is verontrustend, want het betekent dat het laatst overgebleven middel tegen Salmonella-infecties misschien spoedig niet meer effectief is bijde behandeling van patiënten met ernstige Salmonella-infecties", legt wetenschapper Mike Catchpole van ECDC uit.

Regionale verschillen

De onderzoekers stelden vast dat er grote regionale verschillen zijn in het niveau van resistente bacteriën. De hoogste anti-microbiële resistentie wordt aangetroffen in Oost- en Zuid-Europa. In Noord-Europa is er een lagere resistentie in bacteriën die voorkomen in pluimvee, met name in landen waar aan dieren weinig antibiotica worden gegeven.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?