'Resistente bacteriën kosten 25.000 levens per jaar'

Infecties met resistente bacteriën kosten in de EU jaarlijks 25.000 levens. Dat zegt Vytenis Andriukaitis, EU-Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Hij reageert daarmee op een rapport van EFSA en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Het probleem van resistente bacteriën beperkt zich echter niet tot Europa. "Het is een wereldwijd probleem dat een wereldwijde oplossing behoeft." Hij stelt dat EFSA en ECDC hun expertise gebundeld hebben om het probleem aan te pakken en beleidsmakers over de hele wereld van adviezen te voorzien.

Campylobacter

Resistente bacteriën komen voor in dieren en voedingsmiddelen én dus ook in mensen. Wetenschappers waarschuwen dat resistentie tegen het antibioticum ciprofloxacine zeer veel voorkomt in Campylobacter. Campylobacteriose, de ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met Campylobacter is de meest voorkomende ziekte die wordt overgebracht door dieren en dierlijke producten. Campylobacter wordt overgebracht via pluimvee en door het eten van slecht verhit pluimveevlees.

De wetenschappers vonden in pluimvee ook bewijs van resistentie van Salmonella en E. coli tegen colistine. "Dat is verontrustend, want het betekent dat het laatst overgebleven middel tegen Salmonella-infecties misschien spoedig niet meer effectief is bijde behandeling van patiënten met ernstige Salmonella-infecties", legt wetenschapper Mike Catchpole van ECDC uit.

Regionale verschillen

De onderzoekers stelden vast dat er grote regionale verschillen zijn in het niveau van resistente bacteriën. De hoogste anti-microbiële resistentie wordt aangetroffen in Oost- en Zuid-Europa. In Noord-Europa is er een lagere resistentie in bacteriën die voorkomen in pluimvee, met name in landen waar aan dieren weinig antibiotica worden gegeven.

Lees ook:

Lees ook
Belgen ontrafelen de biofilm

Belgen ontrafelen de biofilm

Een sluipmoordenaar, zo wordt de biofilm met recht genoemd. Deze bacteriepakketjes hechten zich aan oppervlakken in de productielijn, zijn moeilijk op te sporen en kunnen een gangbaar reinigingsproces weerstaan. Het Belgische Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en KU Leuven brengen de risico’s in kaart en zoeken naar...

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Nederlandse slachterij is bron salmonella-uitbraak

Een Nederlandse slachterij heeft mogelijk vijf maanden lang met Salmonella besmet varkensvlees op de markt gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte een onderzoek nadat afgelopen zomer meer patiënten met de bacterie Salmonella Goldcoast werden gemeld dan gewoonlijk. De NVWA wist de besmetting via logistieke lijnen en...

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen - Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem RASFF-systeem...