Informatie over biociden in land- en tuinbouw is te veel versnipperd

biociden

Beeld: Erich Westendarp via Pixabay

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie rondom biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Bacteriën, virussen en andere schadelijke organismen worden in de land- en tuinbouw bestreden met biociden. Alle partijen in de keten hebben er baat bij als zij toegang hebben tot de juiste toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften, want het is moeilijk om aan de complexe wetgeving rondom toelating en gebruik te voldoen als agroketens geen integrale toegang hebben tot biocideninformatie. Daarom moeten zowel het bedrijfsleven als de overheid verbeterstappen zetten, vindt Fresh Upstream. Zo kunnen producenten en distributeurs van biociden hun data beter ontsluiten. Daarnaast zijn gebruiks- en veiligheidsvoorschriften vanuit de overheid nog onvoldoende gedigitaliseerd. 

Op dit moment bevindt alle informatie zich in verschillende databases, laat het onderzoek van WUR zien. Het advies van de onderzoekers: koppel toelatingsnummers (vanuit de overheid) en artikelnummers (vanuit de markt) digitaal aan elkaar. Om dat voor elkaar te krijgen is samenwerking in de keten en tussen kennis- en brancheorganisaties noodzakelijk. Idealiter werken alle schakels in de keten vanuit één databron, aldus het persbericht van stichting Fresh Upstream, opdrachtgever van het onderzoek.

Harrij Schmeitz, programmamanager van Fresh Upstream: “Idealiter kan een boer of teler het etiket van een middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. Maar dit blijkt nog verre toekomstmuziek. Als alle partijen in de biocidenketen dezelfde digi-taal spreken en werken met eenduidige standaarden, wordt het uitwisselen van informatie een stuk makkelijker.”  

Begin 2020 publiceerden WUR en FreshUpstream een vergelijkbaar onderzoek naar informatie rondom gewasbeschermingsmiddelen. De conclusies van de twee rapporten zijn vergelijkbaar, maar de data van biociden blijkt nog meer versnipperd te zijn. Op dit moment wordt een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd rondom dierbehandelingsmiddelen.

Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten’ dat WUR uitvoert in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Fresh Upstream, dat in 2018 werd opgericht door FNLI, GroentenFruit Huis, Frug I Com, CBL, Nevedi, LTO Nederland en GS1 Nederland, verkent samen met stakeholders uit de keten hoe de adviezen uit het rapport uitgevoerd kunnen worden. 

Lees ook
Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.