Beeld: Erich Westendarp via Pixabay

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie rondom biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Bacteriën, virussen en andere schadelijke organismen worden in de land- en tuinbouw bestreden met biociden. Alle partijen in de keten hebben er baat bij als zij toegang hebben tot de juiste toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften, want het is moeilijk om aan de complexe wetgeving rondom toelating en gebruik te voldoen als agroketens geen integrale toegang hebben tot biocideninformatie. Daarom moeten zowel het bedrijfsleven als de overheid verbeterstappen zetten, vindt Fresh Upstream. Zo kunnen producenten en distributeurs van biociden hun data beter ontsluiten. Daarnaast zijn gebruiks- en veiligheidsvoorschriften vanuit de overheid nog onvoldoende gedigitaliseerd. 

Op dit moment bevindt alle informatie zich in verschillende databases, laat het onderzoek van WUR zien. Het advies van de onderzoekers: koppel toelatingsnummers (vanuit de overheid) en artikelnummers (vanuit de markt) digitaal aan elkaar. Om dat voor elkaar te krijgen is samenwerking in de keten en tussen kennis- en brancheorganisaties noodzakelijk. Idealiter werken alle schakels in de keten vanuit één databron, aldus het persbericht van stichting Fresh Upstream, opdrachtgever van het onderzoek.

Harrij Schmeitz, programmamanager van Fresh Upstream: “Idealiter kan een boer of teler het etiket van een middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. Maar dit blijkt nog verre toekomstmuziek. Als alle partijen in de biocidenketen dezelfde digi-taal spreken en werken met eenduidige standaarden, wordt het uitwisselen van informatie een stuk makkelijker.”  

Begin 2020 publiceerden WUR en FreshUpstream een vergelijkbaar onderzoek naar informatie rondom gewasbeschermingsmiddelen. De conclusies van de twee rapporten zijn vergelijkbaar, maar de data van biociden blijkt nog meer versnipperd te zijn. Op dit moment wordt een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd rondom dierbehandelingsmiddelen.

Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten’ dat WUR uitvoert in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Fresh Upstream, dat in 2018 werd opgericht door FNLI, GroentenFruit Huis, Frug I Com, CBL, Nevedi, LTO Nederland en GS1 Nederland, verkent samen met stakeholders uit de keten hoe de adviezen uit het rapport uitgevoerd kunnen worden. 

Altijd op de hoogte blijven?