Informatie over biociden in land- en tuinbouw is te veel versnipperd

biociden

Beeld: Erich Westendarp via Pixabay

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie rondom biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Bacteriën, virussen en andere schadelijke organismen worden in de land- en tuinbouw bestreden met biociden. Alle partijen in de keten hebben er baat bij als zij toegang hebben tot de juiste toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften, want het is moeilijk om aan de complexe wetgeving rondom toelating en gebruik te voldoen als agroketens geen integrale toegang hebben tot biocideninformatie. Daarom moeten zowel het bedrijfsleven als de overheid verbeterstappen zetten, vindt Fresh Upstream. Zo kunnen producenten en distributeurs van biociden hun data beter ontsluiten. Daarnaast zijn gebruiks- en veiligheidsvoorschriften vanuit de overheid nog onvoldoende gedigitaliseerd. 

Op dit moment bevindt alle informatie zich in verschillende databases, laat het onderzoek van WUR zien. Het advies van de onderzoekers: koppel toelatingsnummers (vanuit de overheid) en artikelnummers (vanuit de markt) digitaal aan elkaar. Om dat voor elkaar te krijgen is samenwerking in de keten en tussen kennis- en brancheorganisaties noodzakelijk. Idealiter werken alle schakels in de keten vanuit één databron, aldus het persbericht van stichting Fresh Upstream, opdrachtgever van het onderzoek.

Harrij Schmeitz, programmamanager van Fresh Upstream: “Idealiter kan een boer of teler het etiket van een middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. Maar dit blijkt nog verre toekomstmuziek. Als alle partijen in de biocidenketen dezelfde digi-taal spreken en werken met eenduidige standaarden, wordt het uitwisselen van informatie een stuk makkelijker.”  

Begin 2020 publiceerden WUR en FreshUpstream een vergelijkbaar onderzoek naar informatie rondom gewasbeschermingsmiddelen. De conclusies van de twee rapporten zijn vergelijkbaar, maar de data van biociden blijkt nog meer versnipperd te zijn. Op dit moment wordt een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd rondom dierbehandelingsmiddelen.

Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten’ dat WUR uitvoert in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Fresh Upstream, dat in 2018 werd opgericht door FNLI, GroentenFruit Huis, Frug I Com, CBL, Nevedi, LTO Nederland en GS1 Nederland, verkent samen met stakeholders uit de keten hoe de adviezen uit het rapport uitgevoerd kunnen worden. 

Lees ook
Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Screening van gefermenteerde producten | Snelle ontwikkeling van plantaardige voedingsmiddelen

Bij de ontwikkeling van nieuwe gezonde en duurzame voedingsproducten kan fermentatie van plantaardige grondstoffen een belangrijke rol spelen. Het kan helpen om de juiste smaak, textuur en houdbaarheid te krijgen. Wageningse onderzoekers bedachten een snelle methode om de met fermentatie verkregen producten te screenen op gewenste eigenschappen.

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

We gaan duurzaam het jaar uit met de digitale editie van EVMI 8. Via de link hieronder lees je het magazine direct. Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor EVMI, maar in deze editie staat er een extra spotlight op.

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Mensen ruiken het verschil tussen vette en vetvrije melk

Via retronasale reuk kun je vette melk onderscheiden van vetvrije melk. Dat beschrijven Wageningse wetenschappers in een studie die werd gepubliceerd in Food Quality and Preference.