'Statines serveren bij fastfood'

13 augustus 2010

LONDEN - Wetenschappers van het Imperial College in Londen willen dat fastfoodrestaurants het cholesterolverlagende medicijn statine gaan verstrekken.

Daarmee kan het risico op hart- en vaatziekten worden geneutraliseerd, schrijven ze in het American Journal of Cardiology.

Cardioloog Darrel Francis zegt dat het ironisch is dat mensen bij fastfoodrestaurants zoveel mogelijk ongezonde sausjes kunnen nemen als ze willen, terwijl statines, die goed zijn voor het hart, door een dokter voorgeschreven moeten worden.

Ketchup
"Er is wat voor te zeggen ziekterisicobeperkende supplementen net zo gemakkelijk verkrijgbaar te maken als de sausjes die gratis worden verstrekt. Dat zou minder dan 5 pence kosten, ongeveer gelijk aan een zakje ketchup."

McStatine
De Britse Hartstichting heeft zich direct gedistantieerd van het onderzoek. McStatine is niet de oplossing, stelt de organisatie. "De suggestie dat de schadelijke effecten van junkfood tenietgedaan kunnenj worden door een cholesterolverlagende statinetablet moet niet letterlijk worden genomen", zegt professor Peter Weisberg. "Statines zijn essentiële medicijnen voor mensen met een hartziekte, of een verhoogd risico. Ze zijn echter geen tovermiddel." 

Lees ook:
San Francisco wil verbod speeltje bij vette hap (13 augustus 2010)

Westers dieet gerelateerd aan ADHD (3 augustus 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over fastfood

Altijd op de hoogte blijven?