Inname kalium: vrijwel nooit te veel

13 april 2015

Het is voor gezonde Nederlanders vrijwel onmogelijk om te veel kalium binnen te krijgen. Wel zijn er groepen, zoals patiënten met ernstige nierschade, die risico lopen. Zij zijn gebonden aan een kaliumbeperkt dieet.

Dat blijkt uit beschikbare gegevens over kaliuminname in Nederland en potentiële risicogroepen die het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS in kaart heeft gebracht.

Middel om zout te verlagen

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat Nederlanders te veel zout binnenkrijgen. Een van de methodes om het zoutgehalte in producten te verlagen is het gebruik van zoutvervangers, zoals kaliumchloride.

Het mineraal kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk omdat deze het bloeddrukverhogende effect van natrium (NaCl, ‘keukenzout’) tegenwerkt. Belangrijke bronnen van kalium zijn groente en fruit, aardappelen en vlees.

De gemiddelde kaliuminname in Nederland ligt iets lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Te veel kalium? Ook niet via supplementen

Uit het onderzoek blijkt dus dat het vrijwel onmogelijk is om via voeding te veel kalium binnen te krijgen. Ook is de bijdrage van supplementen aan de totale kaliuminname minimaal.

Bij gezonde personen wordt bijna al het ingenomen kalium weer uitgescheiden via de nieren. Een te hoge kaliuminname komt hierdoor weinig voor.

Wel risicogroepen

Wel zijn er groepen die risico lopen op een verhoogd kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie), zoals patiënten met ernstige nierschade.

Bij deze personen wordt het kaliumgehalte in het bloed nauwkeurig gemonitord. Zij staan ook onder begeleiding van een diëtist om de kaliuminname te beperken.

Ernstige hyperkaliëmie kan hartritmestoornissen, een acute hartstilstand of spierverlammingen veroorzaken.

Andere risicogroepen

Ook andere groepen zouden mogelijk risico kunnen lopen op hyperkaliëmie. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die niet weten dat ze een verstoorde nierfunctie hebben, en die bovendien veel kalium binnenkrijgen via supplementen of tegelijkertijd bepaalde medicijnen gebruiken, zoals ACE-remmers (tegen hartklachten) of kaliumsparende diuretica (‘plaspillen’).

Hoe groot dit risico is tegen de achtergrond van de huidige kaliuminname in Nederland, is op basis van de huidige gegevens niet te zeggen, stelt het RIVM. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Lees ook:

Zoutvermindering zaak van producent én consument

(premium)

EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering

(premium)

 

Altijd op de hoogte blijven?