Innoveren met het Digital Food Processing Initiative

EVMI_Digital Food Processing Initiative_3D Food printer

Digitaal aangestuurde voedselproductie maakt innovaties mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Denk aan gepersonaliseerd voedsel, plantaardige eiwitten met de bite van vlees of produceren on demand. Ondernemers kunnen vanaf 29 juni met al hun vragen over digitale technologie terecht bij het Digital Food Processing Initiative (DFPI). DFPI is een initiatief van Wageningen University & Research, TNO, AMSYSTEMS Center en Technische Universiteit Eindhoven.

Digital Food Processing Initiative (DFPI)

De lancering van Digital Food Processing Initiative (DFPI) vindt plaats op 29 juni tijdens de 3D Food Printing Experience op de Wageningse campus. “We geven bedrijven inzicht in de mogelijkheden en helpen hen met kennis van food én high tech systemen. Zo kunnen ze snel de vertaalslag maken van idee naar markt”, aldus Ben Langelaan, Research Manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI.

De ambitie van DFPI is om wereldwijd hét consortium voor digitale aangestuurde voedselproductie te worden. “De gecombineerde expertise van food én digitale technologie is uniek, en juist daarmee helpen we bedrijven grote stappen vooruit”, zegt Pieter Debrauwer, Research Manager bij TNO/AMSYSTEMS Center, en lid van de stuurgroep DFPI. “De ene keer is het bijvoorbeeld nodig om de receptuur te veranderen om een aantrekkelijk product te maken, de andere keer moet de equipment aangepast worden om de juiste proces condities te krijgen.”

Vijf innovatierichtingen

DFPI concentreert zich op vijf innovatierichtingen: duurzaamheid, gepersonaliseerd voedsel, on demand voedselproductie, nieuwe vormen en smaken en nieuwe sociale ervaringen. Tot nu toe zijn er op het gebied van voeding vooral leuke toepassingen van 3D-printen, zoals pasta in nieuwe vormen. De organisaties achter DFPI verwachten een nog veel grotere maatschappelijke impact van digitale technieken.

On demand productie kan leiden tot minder voedselverspilling, en met gepersonaliseerde voeding kan bijvoorbeeld voor ouderen en sporters speciale eiwitrijke producten gemaakt worden. 3D-printen kan de functionaliteit van voeding veranderen door nieuwe structuren, texturen en smaken te maken. Dit biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld mensen met slikproblemen. De verwachting is dat digitale technieken de productie, locatie en logistiek van de voedselproductie drastisch veranderen.

3D Food Printing Experience

Voedingsmiddelenfabrikanten, ingrediëntenleveranciers, machinefabrikanten, cateraars en retailers en andere geïnteresseerde partijen kunnen zich tijdens de 3D Food Printing Experience oriënteren op de mogelijkheden van digitale food processing. Die dag zijn er diverse demonstraties van 3D food printing, en presentaties over succesvolle toepassingen van digitale technieken in de voedingsmiddelenindustrie. De officiële lancering van DFPI vindt plaats om 11.30 door Prof. Dr. Ir. Arthur Mol, Rector Magnificus en vice-president Executive Board WUR.

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.