Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 is geopend
De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt als stimulans voor initiatieven om het voedingspatroon te verbeteren. De prijs gaat ieder jaar naar voedingsbedrijven die hun producten gezonder hebben gemaakt met bijvoorbeeld minder zout, suiker en verzadigd vet, of meer vezels. Bedrijven kunnen hun product inschrijven tot en met 5 februari. De winnar wordt tijdens het Food Future Event op 5 april 2018 in Den Bosch bekend gemaakt.
Een jury onder leiding van Frans Kok, emeritus Humane Voeding bij Wageningen Universiteit, kiest uit de inzendingen drie genomineerden. Het publiek krijgt dan de tijd om online hun stem uit te brengen. Dit publieksoordeel weegt mee in de uiteindelijke beslissing van de jury.
Producten die in aanmerking komen voor de prijs voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria 'Dagkeuze' buiten de schijf. Ook de communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee.
De jaarprijs voor Goede Voeding wordt in 2018 voor de twintigste keer uitgereikt. In 2017 won Albert Heijn de prijs met de producten Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccoli-rijst.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Vezelweetjes op Instagram helpt de jonge consument kritisch kijken
Zo’n 1 miljoen Nederlanders kampt met darmproblemen. Het tekort aan vezels is een van de boosdoeners. Stichting Keep Food Simple lanceerde onlangs het platform @vezelweetjes op Instagram.
Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond
Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Aanpassingen Nutri-Score positief volgens expert ING
Tegen het einde van 2022 worden de criteria voor het voedingslabel Nutri-Score strenger. De rekenmethodiek krijgt een update waardoor ongezonde producten geen A of B-score meer krijgen. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, reageert op dit bericht van EVMI. “Consument maakt met verbeterde Nutri-Score makkelijker gezondere voedingskeuzes.”