Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 is geopend

jaarprijs Goede Voeding 2018

De Jaarprijs Goede Voeding wordt uitgereikt als stimulans voor initiatieven om het voedingspatroon te verbeteren. De prijs gaat ieder jaar naar voedingsbedrijven die hun producten gezonder hebben gemaakt met bijvoorbeeld minder zout, suiker en verzadigd vet, of meer vezels. Bedrijven kunnen hun product inschrijven tot en met 5 februari. De winnar wordt tijdens het Food Future Event op 5 april 2018 in Den Bosch bekend gemaakt.

Een jury onder leiding van Frans Kok, emeritus Humane Voeding bij Wageningen Universiteit, kiest uit de inzendingen drie genomineerden. Het publiek krijgt dan de tijd om online hun stem uit te brengen. Dit publieksoordeel weegt mee in de uiteindelijke beslissing van de jury.

Producten die in aanmerking komen voor de prijs voldoen aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria 'Dagkeuze' buiten de schijf.  Ook de communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee.

De jaarprijs voor Goede Voeding wordt in 2018 voor de twintigste keer uitgereikt. In 2017 won Albert Heijn de prijs met de producten Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccoli-rijst.

Lees ook:

Lees ook
Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Foodwatch roept voor de vierde keer Suikermaxdag uit

Kinderen krijgen te veel suiker binnen. Ze eten dagelijks twee keer de geadviseerde hoeveelheid. Foodwatch vraagt aandacht voor de overconsumptie van suiker met de Suikermaxdag. Zaterdag 9 juli bereikten Nederlandse kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud hun suikerlimiet voor een heel jaar.

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Van suikerproducent tot suikerbietverwerker

Steeds meer voedselbedrijven weten waardevolle producten en materialen uit wat ooit hun restproducten waren te halen. Weinigen zijn hierin echter zo ver gevorderd als Royal Cosun.